Zeven initiatieven voor een gezonder Middelburg!

Samen met inwoners en organisaties werkt de gemeente aan gezondere Middelburgers. Via het online participatieplatform doemee.middelburgers.nl zijn allerlei initiatieven opgehaald. Zeven initiatieven die bijdragen aan het terugdringen van roken, alcoholgebruik en overgewicht krijgen geld uit het Lokaal Preventie Akkoord. De volgende ronde komt eraan, ook dan is weer 30.000 euro beschikbaar voor samenwerkingsverbanden met goede ideeën.

 

Het Middelburgse preventie akkoord is tot stand gekomen tijdens een gezamenlijke bijeenkomst in maart van dit jaar. De initiatieven die nu van start gaan zijn aangedragen door Het Taalhuis (Voel je goed), Welzijn Middelburg (Samen Oplopen), Meldpunt Geldzorgen (Koffieuurtje in de wijk), Moedige Dialoog (Jongeren met geld of schulden), Jongeren Op Gezond Gewicht (Rookvrij Middelburg), Rotary Middelburg (Kleurrijke dag) en voetbalvereniging Zeelandia (buitenwater tapkraan). Deze partijen realiseren hun initiatief samen met vele andere lokale partners.

 

Waarom een lokaal preventie akkoord voor Middelburg?

 

De uitdagingen zijn groot. Er is sprake van een toename van chronisch zieken, een toename van mentale aandoeningen. We hebben te maken met een enorme vergrijzing, de zorgkosten rijzen de pan uit. Veel organisaties hebben meegewerkt aan dit akkoord en samen kunnen we positieve verandering op diverse leefstijlgebieden versnellen.

 

Nieuwe ronde vanaf 1 oktober

 

Op doemee.middelburgers.nl zoeken we binnenkort weer initiatieven die voorkomen in plaats van genezen. We willen inwoners, scholieren en medewerkers verleiden tot gezonde keuzes. We richten ons niet alleen op individueel gedrag maar ook op de invloed van de omgeving. Het aanpakken van armoede, stress en eenzaamheid draagt ook bij aan de zogenaamde ‘positieve gezondheid’. Vanaf 1 oktober kan iedereen weer initiatieven aandragen op het participatieplatform van de gemeente en in aanmerking komen voor het uitvoeringsbudget van 2022. Kijk op doemee.middelburgers.nl [1] voor meer informatie.