Zeeuwse dansscholen willen duidelijkheid

Eigenaren van dansscholen in Zeeland zijn dringend op zoek naar duidelijkheid over wanneer zij de danslessen binnen weer kunnen hervatten. Zowel voor kinderen als volwassenen. Voor de ruim 3000 dansscholen in Nederland, waaronder circa 36 Zeeuwse scholen, is er nog geen landelijk beleid. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschooleigenaren duidelijkheid van het kabinet.

Wel dansen op school, niet in de dansschool?

Daarnaast: het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is volstrekt onduidelijk. Zo mogen kinderen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in dansstudio’s onder leiding van een dansdocent, waar de ruimte om te dansen vaak veel groter is. Er wordt nu bij veel balletscholen wel al buiten gedanst, maar het vinden van een goede ondergrond is lastig. Ook door de onvoorspelbaarheid van het weer geven de dansdocenten het liefst in de dansschool zelf les, in de vaak goed geventileerde zalen. Daarnaast experimenteren balletstudio’s nu met online lessen, maar ook daar zitten nadelen aan.

Dansscholen verenigd

Ruim 1500 dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. Zij overhandigden op 11 mei een Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. Een reactie laat tot op heden nog op zich wachten. Ook DanZee, de provinciale organisatie voor dans, maakt zich hard voor de belangen van de Zeeuwse dansscholen, die nu als zelfstandig ondernemers hard getroffen worden. Vandaar deze noodkreet om meer duidelijkheid, mede namens Elly Geelhoed Ballet (Zierikzee), Balletschool Anita Bekers (Oostburg), Balletschool Petrella Lion (Axel), Move with Nicky (Wemeldinge), Sessadance (Vlissingen/Middelburg), Balletschool Middelburg, Twirl en Dancefactory (Kapelle), Balletschool Isabelle Zwaan (Vlissingen), Dansstudio Shirley (Goes), DIOS dans (Oost-Souburg), Jes! Dance Center (Terneuzen), Dansschool Danzette (Middelburg), Dance Center Dazzle (Middelburg) en de vele andere Zeeuwse dansscholen.