25 februari 2020, 10:52

ZB helpt bij belastingaangifte

Mensen die hulp nodig hebben bij de belastingaangifte of het aanvragen van toeslagen, kunnen vanaf 1 maart terecht in de ZB in Middelburg en Vlissingen. Deze service is gratis. Voor mensen die zelf aangifte willen doen, biedt de Bibliotheek gratis computer- en internetgebruik. Hulp bij aangifte en computerfaciliteiten zijn voor iedereen beschikbaar, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.
Deze dienstverlening is bedoeld voor particulieren, niet voor bedrijven en andere organisaties.

Belastingspreekuur
Ondersteuners van de samenwerkende ouderenbonden verzorgen een aantal spreekuren:

Middelburg – ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland
dinsdag 3 maart 10.15 – 12.15 uur
dinsdag 24 maart 10.15 – 12.15 uur

Vlissingen – ZB| Bibliotheek Vlissingen
dinsdag 10 maart 10.15 – 12.15 uur
dinsdag 17 maart 10.15 – 12.15 uur
dinsdag 31 maart 10.15 – 12.15 uur

De afspraken duren steeds een half uur. Deelname gaat op afspraak via www.dezb.nl en www.dezb.nl/vlissingen.

Zelf aangifte doen in de Bibliotheek
Wie zelf aangifte wil doen, kan gebruikmaken van de gratis faciliteiten in de ZB in Middelburg en Vlissingen. Er zijn computers beschikbaar om zelfstandig aan de slag te gaan. Het is niet mogelijk om vooraf computers te reserveren. De ingevulde aangifte kan gratis worden geprint. Bibliotheekmedewerkers kunnen algemene hulp verlenen bij problemen, bijvoorbeeld als de computer niet goed werkt. Medewerkers vullen de aangifte niet in. Voor specifieke hulp bij de aangifte kan men terecht bij het belastingspreekuur.

Cursussen computer, internet en digitale overheid
Voor wie hulp wil bij computer- en internetgebruik, heeft de Bibliotheek de gratis cursus Klik & Tik. Die gaat over de basis: de computer opstarten, typen en een e-mail versturen. Vervolgens via internet informatie opzoeken, iets kopen of een reis boeken. Tot slot volgen de sociale media zoals Facebook, Skype en WhatsApp.

Klik & Tik wordt iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur aangeboden in de ZB in Middelburg, iedere dinsdag- en donderdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur in de ZB in Vlissingen en elke donderdag van 10.00 -11.00 uur in Nimmerdor, Bakkersland 27, 4365 BL Grijpskerke.

Daarnaast is er de gratis cursus ‘DigiD, wat doe je ermee?’ voor het leren werken met de elektronische overheid. Na deze cursus kunnen mensen zelfstandig gebruikmaken van de elektronische dienstverlening van bijvoorbeeld gemeente, UWV en Belastingdienst. Modules zijn onder meer: een DigiD aanvragen en gebruiken, informatie zoeken op overheidswebsites en bijvoorbeeld Mijn toeslagen en MijnOverheid.

Overige activiteiten
Scaldastudenten verzorgen op een nog te plannen moment een presentatie waarin het aangifteprogramma wordt uitgelegd.

Workshops toeslagen
Op maandag 18 mei vindt er van 10.15-12.45 uur een workshop rondom toeslagen plaats in ZB| Bibliotheek Vlissingen. Deze workshop wordt maandag 25 mei van 14.00-16.30 uur herhaald in de ZB in Middelburg.

Ondersteuning
De Zeeuwse Bibliotheken ondersteunen mensen in Zeeland actief in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit gaat om activiteiten op het gebied van taal en lezen, en de service op het gebied van belastingzaken.

Convenant Koninklijke Bibliotheek en Belastingdienst
De belastingdienstverlening maakt deel uit van een convenant dat de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Belastingdienst in 2016 sloten. Hierin is geregeld dat de Belastingdienst, KB en openbare bibliotheken mensen ondersteunen bij het digitaal zaken doen met de overheid. Alle 800 Nederlandse bibliotheek­vestigingen bieden gratis toegang tot computers met internet en printfaciliteiten om online zaken te doen met de overheid. Daarnaast organiseren bibliotheken gratis cursussen over dit onderwerp. En tot slot nodigen bibliotheken maatschappelijke organisaties uit voor hulp bij belasting- en toeslagzaken.