ZB Bibliotheek van Zeeland en De Schoolschrijver starten leesoffensief op basisscholen

ZB Bibliotheek van Zeeland lanceert in samenwerking met de landelijke stichting De Schoolschrijver een leesoffensief op Zeeuwse basisscholen.

De feestelijke aftrap van dit Zeeuwse leesoffensief is op 22 september in aanwezigheid van de Veerse wethouder van cultuur Pieter Wisse en kinderboekenschrijver en Schoolschrijver Marlies Verhelst in ZB Middelburg.

 

Lesprogramma’s met kinderboekenschrijvers Dit najaar zullen acht basisscholen uit Vlissingen, Oost-Souburg, Vrouwenpolder, Serooskerke en Middelburg starten met een lesprogramma van stichting De Schoolschrijver. Deze succesvolle programma’s rond lezen en schrijven duren een maand en worden afgesloten met een bezoek van kinderboekenschrijvers – de zogeheten Schoolschrijvers – als Marlies Verhelst, Chinouk Thijssen en Marco Kunst.

 

Waarom een Leesoffensief?

Nederlandse kinderen lezen steeds minder vaak, minder goed en met steeds minder plezier (bron: Onderwijsraad). Dat gaat ten koste van hun kansen op school en later in de samenleving. Onder de noemer Leesoffensief zetten talrijke organisaties zich in om het tij van de leescrisis te keren. Het Zeeuwse leesoffensief in samenwerking met De Schoolschrijver is hier een mooi voorbeeld van. De financiering is tot stand gekomen met behulp van de landelijke subsidieregeling Leesoffensief, een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek.

 

Ook leerkrachten aan de bak

Voorafgaand aan de start van de lesprogramma’s in Zeeland volgen de leerkrachten van de deelnemende basisscholen op 22 september een training over creatief schrijven en leesplezier van Schoolschrijver Marlies Verhelst. Marlies Verhelst is kinderboekenschrijver en sinds

2017 ook Schoolschrijver. Zij geeft regelmatig les op basisscholen, in bibliotheken en boekhandels.

 

Samen optrekken voor leesplezier

Karien Krijt, specialist Educatie bij ZB Bibliotheek van Zeeland: ‘De Schoolschrijver & ZB gaan samen voor leesplezier.’

 

Annemiek Neefjes, oprichter en directeur van De Schoolschrijver: ‘De huidige leescrisis kun je alleen bestrijden door krachten te bundelen.

De Schoolschrijver is verheugd om in het Leesoffensief samen op te trekken met ZB Bibliotheek van Zeeland. Met elkaar zorgen we voor enthousiaste en sterke lezers en verhalenschrijvers, die graag en gemakkelijk de weg naar boeken en de bibliotheek weten te vinden.’

 

Over De Schoolschrijver

Stichting De Schoolschrijver biedt sinds 2010 effectrijke lesprogramma’s rond lezen en schrijven voor alle basisscholen. Bekende kinderboekenschrijvers hebben daarbij een belangrijke rol. Het is bewezen dat kinderen die met plezier lezen, hun woordenschat en taalvaardigheid vergroten. Een sterke taalvaardigheid geeft kinderen meer kansen op school en later in de samenleving. De Schoolschrijver is actief in heel Nederland.

 

www.deschoolschrijver.nl [1]