Zadenbibliotheek Zeeland wordt geopend in de ZB

Op 24 maart om 14.00 uur wordt in de ZB aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg de Zadenbibliotheek Zeeland geopend door Perry Moree, directeur ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB). Met deze bibliotheek worden zaden van groenten, kruiden en bloemen toegevoegd aan de collectie.

Bezoekers wordt gevraagd maximaal drie zakjes per bezoek mee te nemen, en gewonnen zaden weer bij de Zadenbibliotheek in te leveren. De Zadenbibliotheek Zeeland is tot stand gekomen in samenwerking met de Vereniging Velt afdeling Zeeuwse Eilanden. Zij houden de voorraad bij.

In de toekomst houden zij ook spreekuren voor mensen met vragen. Voor tips over zaden kweken ligt er een flyer, voor meer informatie is er ook de Facebookpagina Zadenbibliotheek Zeeland. [1]

 

Wat is een Zadenbibliotheek?

 

Een Zadenbibliotheek is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Er zijn in Nederland meer dan 30 locaties! De meeste vind je nu nog in Friesland, daar is het allemaal begonnen. Elke locatie heeft een collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie is op elke locatie anders. Dit hangt af van de zaden die weer worden ingeleverd en die worden geruild onderling.

 

Hoe werkt het?

 

Het ‘lenen’ van de zaden is gratis en er geldt geen uitleentermijn.

De Zadenbibliotheek werkt op basis van vertrouwen. Kies de zaden die je nieuwsgierig maken, neem ze gratis mee en zaai ze in je eigen (moes)tuin. Laat de mooiste plant bloeien en zaad maken. Verzamel de zaden en laat ze drogen. Na het drogen voegen we graag weer een deel toe aan de Zadenbibliotheek zodat andere tuiniers deze weer kunnen lenen.

Samen zorgen we zo voor een grotere collectie. Het zaaien van groenten, kruiden en bloemen, door bezoekers van de Bibliotheek draagt, bij aan een grotere biodiversiteit.