8 april 2022, 13:22

Woonruimte voor Oekraïners

Middelburg wil op verschillende plekken woonruimten mogelijk maken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat daarbij om een schoolgebouw aan de Keurhove 3, vijfentwintig woningen locatie Stromenpoort, drie woningen in Arnemuiden én vijf studentenkamers aan de Kanaalweg.

 

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne wordt er hard gewerkt aan het organiseren van opvanglocaties voor vluchtelingen uit dat land. Voor Zeeland is het doel om 2000 Oekraïense vluchtelingen te kunnen huisvesten. Deze opdracht komt naast de al bestaande opgave voor andere groepen vluchtelingen dan Oekraïners.

 

Wethouder Chris Dekker: “De opvang is een regionale opdracht en kan op dit moment in de behoefte voorzien. De nood wordt mogelijk groter. We zetten alles op alles om zo snel mogelijk tweehonderd tot tweehonderdvijftig plaatsen in Middelburg klaar te maken voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. En we moeten er rekening mee houden dat dit aantal nog kan toenemen.”

 

Locatie Keurhove

 

Het schoolgebouw aan de Keurhove 3 biedt ruimte om zes of zeven woon-slaapkamers van ca. 50m2 te realiseren. Er zijn voldoende toiletten en er is een volledig uitgeruste keuken. Om het pand geschikt te maken voor wonen is een tweede keuken nodig en enkele douches. Bij een bezetting van drie personen per woon-slaapkamer is de totale capaciteit éenentwintig personen.

 

Locatie Stromenpoort

 

Voor het huisvesten van statushouders en Oekraïense vluchtelingen op de locatie Stromenpoort zijn de voorbereidingen in volle gang. Het plan is om in totaal 52 flexwoningen te realiseren. Daarvan zijn 25 woningen voor statushouders bestemd. De overige 27 woningen kunnen worden bestemd voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Bovendien is het mogelijk het plan nog verder uit te breiden met 26 extra woningen. Totaal gaat het hier om opvang van maximaal honderdnegentig Oekraïense vluchtelingen. Er wordt momenteel bekeken wat de financiële impact is en welk tijdspad erbij hoort.

 

De woonruimten bij Stromenpoort en Keurhove is huisvesting voor een langere periode. Naast woonruimte voor de langere periode zijn er momenteel drie woningen via de WbvA (Woningbouwvereniging Arnemuiden) beschikbaar gesteld als opvangplek. In ‘noodgevallen’ worden hotelkamers via hotel Van der Valk gehuurd. De hotelkamers worden dan als doorstroomlocatie gebruikt. Middelburg wil via Woongoed de huidige doorstroomlocaties vervangen door een 5-tal studentenkamers aan de Kanaalweg. De studentenkamers zijn gegarandeerd beschikbaar van eind april tot medio augustus en wellicht nog langer.