Elise Minderhoud Publieksprijs
6 september 2019, 13:06

Winnaars gedichtenwedstrijd bekend

Donderdagmiddag 5 september 2019 is de tentoonstelling ‘Message in a Bottle – Slag om de Schelde’ geopend door gedeputeerde Harry van der Maas op het Plein in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. De tentoonstelling bestaat uit 12 gedichten over het thema ‘vrijheid’, geschreven door jongeren. Burgemeester Harald Bergmann heeft de drie juryprijzen uitgereikt. Ook zijn de drie winnaars van de publieksprijs bekendgemaakt. De tentoonstelling is in de ZB te zien tot en met 25 september en gaat daarna als reizende tentoonstelling door Zeeland.

Winnaars juryprijzen

De jury heeft Lea Schickling (Nehalennia Middelburg) aangewezen als schrijfster van het mooiste gedicht. De tweede en derde prijs zijn gewonnen door Heline Bogert en Lisa Koedood, beiden van Calvijn College Tholen. In de jury zaten Harald Bergmann (burgemeester van Middelburg), Tanja Harpe (schrijfster), Hans Droppert (regionaal coördinator Veteraan in de Klas), Anya Marinissen (vakreferent ZB) en Josephine Scholte de Jong (jongerenvertegenwoordiger, winnaar regionale finale Kunstbende categorie taal 2019).

Winnaars publieksprijzen

Zaterdag 31 augustus jl. was de primeur van de tentoonstelling tijdens het landelijke startmoment ’75 jaar herdenking Slag om de Schelde’ in Terneuzen. Het publiek mocht daar haar stem uitbrengen op de drie mooiste gedichten. De eerste prijs is gewonnen door Elise Minderhoud (Nehalennia Middelburg), de tweede prijs door OdyZee College Middelburg met het Klassengedicht en de derde prijs door Lea Schickling (Nehalennia Middelburg). In totaal hebben 230 mensen hun stem uitgebracht.

Alle prijswinnaars hebben een cadeau ontvangen. Als aandenken hebben de 12 auteurs hun gedicht ingelijst mee naar huis gekregen.

Tentoonstelling
De tentoonstelling ‘Message in a Bottle – Slag om de Schelde’ komt voort uit een gedichtenwedstrijd met het thema ‘vrijheid’ onder jongeren. Vanuit tien scholen, verspreid over heel Zeeland, zijn 83 gedichten ingezonden. De tentoonstelling is een coproductie van verschillende kunstenaars en disciplines. Ramon de Nennie en Cor de Lange zijn verantwoordelijk voor de artistieke invulling. De illustraties bij de gedichten zijn gemaakt door Middelburgse kunstenaars, leden van het collectief Virusgrafiek: Bo de Jong, Petra Rouwendal, Jeroen Kersouw, Ramon de Nennie, Ben Vranken en Paul de Ruiter, gebruik makend van de techniek grafiek.

Dit project komt voort uit het programma Four Freedoms door het jaar heen en wordt financieel ondersteund door Provincie Zeeland, Europe Direct en Het Bevrijdingsmuseum Zeeland.