14 februari 2020, 09:57

Vrijheid-express komt naar Zeeland

De Vrijheid-express komt tijdens de Maand van de Vrijheid, van 4 april tot en met 5 mei 2020, naar alle Nederlandse provincies. De Vrijheid-express bezoekt scholen, buurthuizen, stads-en dorpspleinen en brengt en verzamelt bijzondere verhalen over de bevrijding van de eigen regio, oorlog en vrede. In deze bus maakt de bezoeker kennis met de betekenis van vrijheid en onvrijheid, toen en nu. ZB coördineert in opdracht van Provincie Zeeland het dagelijkse programma. Op 5 mei staat de Vrijheid-express op het Bevrijdingsfestival Vlissingen. Bent u actief met de herdenking van 75 jaar bevrijding en wilt u de bus graag ontvangen, neem dan contact op met ZB via vrijheidexpresszld@dezb.nl.

De Vrijheid-express biedt een podium aan verhalen over oorlog en vrijheid. Samen met lokale partners, comités en festivals willen we een op maat gemaakt programma samenstellen. Persoonlijke ontmoetingen, intieme voorstellingen en unieke optredens kunnen onderdeel uitmaken van de programmering in en rond de Vrijheid-express. Zo kan in de reflectieruimte iedereen meedenken over de betekenis van vrijheid en een boodschap achterlaten die ook online gedeeld kan worden. Zo geven wij samen vrijheid door.

Zeeland
Vanaf 4 april 2020 rijdt de Vrijheid-express door Zeeland. Zo kunt u op aansprekende wijze deelnemen aan de viering van 75 jaar vrijheid. Heeft uw organisatie, school of comité interesse in het ontvangen van de Vrijheid-express? Of heeft u ideeën over de programmering van de bus tijdens de Maand van de vrijheid? Neem dan contact op met de coördinator in Zeeland via e-mail vrijheidexpresszld@dezb.nl.

Scholen
Voor scholen biedt de bus een standaard lesprogramma voor alle niveaus en is er een docentenhandleiding beschikbaar met verwijzing naar lespakketten ter voorbereiding. In de periode 6-17 april zal een oorlogsveteraan verbonden aan het Veteraneninstituut meerijden, die vertelt over een persoonlijke doorleefde ervaring tijdens een vredesmissie. Scholen zijn daarnaast vrij om zelf een dag(deel) in te vullen. Heeft u belangstelling meld u dan snel aan. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.