VPRO Tegenlicht Meet Up ‘Houtbouwers’

ZB organiseert samen met HZ Cult en HZ-opleiding Bouwkunde een Tegenlicht Meet Up Zeeland over ‘Houtbouwers’, naar aanleiding van de Tegenlichtuitzending van oktober 2019. Volgens de makers is bouwen met hout de toekomst; beton en staal hebben afgedaan. Staan we aan het begin van de houten eeuw? Is bouwen met hout simpeler, sneller, hoogwaardiger en duurzamer? Professionals, actief in de bouwwereld, en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om hierover te praten op 17 maart van 19.30 tot 21.00 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Toegang is gratis. Aanmelden via serden@dezb.nl.

Bouwend Zeeland volgt met argusogen de besluitvorming rond het stikstofdossier. Kan er binnenkort gebouwd worden, en voor wie? Waar ligt de Zeeuwse woningbehoefte? Moet in het kader van het Rijksbeleid circulaire economie, vanaf nu hout worden gestimuleerd of wellicht verplicht gesteld in gemeentelijke bouwplannen? Is er voldoende kennis binnen de regio? En speelt de opleiding Bouwkunde in op deze verschuiving van bouwmaterialen en -technieken?

CO2-uitstoot
De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor een derde van de CO2-uitstoot. Om de klimaatafspraken van Parijs te halen, moet de bouwindustrie in het jaar 2050 77% minder CO2 uitstoten dan nu gebeurt. Naast die enorme CO2-uitstoot gebruikt de bouwsector ook nog eens 40% van de gewonnen grondstoffen en produceert enorme hoeveelheden afval. Door meer circulair te bouwen kunnen we minder grondstoffen gebruiken én minder CO2 uitstoten (bron: Cobouw).

Houtbouw
De overstap naar hout biedt een wenkend perspectief. Hout is een natuurproduct en eindeloos te (re)produceren. Hout neemt CO2 op en ook ten aanzien van het stikstofdossier scoort houtbouw gunstig vergeleken met bestaande bouw. Houtbouw leent zich ook uitstekend voor prefab waarbij complete woningen in een loods worden gemaakt en op de bouwlocatie in zeer korte tijd worden afgemonteerd. Een proces dat ook deels te automatiseren is en waar robotisering zijn intrede doet. Vergeet daarbij ook niet dat op de Zeeuwse arbeidsmarkt, technische vakmensen moeilijk te vinden zijn.
Voorbeelden van houten huizen leren ons dat deze net zo comfortabel zijn als die van steen of beton. Het binnenklimaat is aangenaam, energiekosten zijn even hoog of lager. Zowel de geluidsdichtheid als brandveiligheid zijn vergelijkbaar met reguliere woningen. De kosten per woning kunnen omlaag als de schaalgrootte omhoog gaat. Is voor vier woonlagen reguliere houtskeletbouw voldoende, voor hogere gebouwen is nu Cross Laminated Timber (CLT) de techniek. Her en der in de wereld zijn deze gebouwen gerealiseerd of staan op stapel.