VPRO Tegenlicht ‘Het Nieuwe Normaal’

VPRO Tegenlicht ‘Het Nieuwe Normaal’

ZB organiseert op 15 september van 19.30 tot 20.30 uur de tweede online Tegenlicht Meet Up Zeeland. Onderwerp is ‘Het Nieuwe Normaal’, naar aanleiding van de Tegenlichtuitzending ‘The Bigger Picture’. Kijkers kunnen direct vragen stellen, opmerkingen maken en meedoen aan een poll via een live chatbox.

Moderator Ron Lubbersen gaat in gesprek met Jo Caudron. Hij presenteert in de Meet Up zijn toekomstvisie voor het jaar 2030 met zijn boek ‘De wereld is rond’, tevens managementboek van het jaar 2020.

Centraal in ‘De wereld is rond’ staan de urban villages: een combinatie van wonen, werken en mobiliteit. Een voorspelling die door de coronacrisis al gedeeltelijk is uitgekomen.

De lockdown veroorzaakte plots een andere realiteit op het gebied van werken, onderwijs en zorg. Auto’s die amper nog gebruikt worden, vliegtuigen die aan de grond staan, een exponentiële groei van e-commerce, thuisbezorging, de afname van vervuiling en uitstoot, lager energieverbruik, lokale productie en korte-keten initiatieven.

Jo Caudron beschrijft dit in zijn boek juist als een vrijwillige en positieve keuze, omarmd door een beperkte groep van mensen. Wat vandaag met corona gebeurt is een verplichte, opgedrongen situatie voor iedereen.

‘Onze doelstelling zou dus niet moeten zijn om de corona-lockdown te beëindigen, maar om een positief perspectief te schrijven voor de wereld waar we als maatschappij en economie naartoe willen’, aldus Jo Caudron.

‘De wereld is rond’ is een optimistisch pleidooi om problemen aan te pakken. ZB, handelend namens:Slagen we daar in, dan wacht ons een toekomst die meer dan de moeite waard is.

Actief
Iedereen kan actief en live meedoen met de Meet Up via de link: https://www.dezb.nl/wat-we-doen/livestream/het-nieuwe-normaal.html

VPRO Tegenlicht Meet up Zeeland is een initiatief van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Kijk voor de eerdere bijeenkomsten op dezb.nl en op de Facebookpagina van Tegenlicht Meet Up Zeeland facebook.com/tegenlichtzeeland.