Vergroening bushalte Station Middelburg

Aantrekkelijke verticale groene wanden (tuinen) tegen hittestress in Middelburg

 

Het busstation is een fors verhard terrein. Waar mogelijk wordt in het kader van het Interreg 2 Seas project Cool Towns vergroening voorzien.

Op vrijdag 24 september wordt de laatste hand gelegd aan de meer dan 30

m2 verticale groene wanden van de bushalte nabij het station in Middelburg. Door de verticale  tuinen krijgt dit gebouw een geheel nieuwe look en feel. Om 14.00 uur die dag zijn wethouder Chris Dekker en medewerker Leefomgeving Sjaak de Visser aanwezig om de werkzaamheden toe te lichten. U bent van harte uitgenodigd om hier bij aanwezig te zijn en verslag van te doen.

 

In nauwe samenwerking met een van de partners van Cool Towns Sioen Industries worden verticale tuinen gerealiseerd, waaronder de bushalte bij het busstation. Als resultaat een groene aanblik en een verkoelend effect van het bouwwerk.

 

Sioen industries ontwikkelt en produceert textieldoek dat  wordt gebruikt voor het verkoelen en het verhogen van de kwaliteit van gebouwen in steden. Sioen focust binnen het project Cool Towns op het delen van kennis, innovatie en creatieve toepassingen van hun nieuwe materialen zoals  textiel voor het verkoelen van de openbare ruimte en gebouwen.

 

Op de vier wanden van het gebouw is een installatie gemonteerd door Central Parks Conceps waarop Green Tecstyle  doeken van Sioen Industries zijn aangebracht. Deze installatie staat in verbinding met een geautomatiseerde bewateringsunit en  beregeningscomputer.

 

In het Green textiel doek worden meer dan 1500 plantjes geplant. Een zorgvuldige selectie van planten heeft plaatsgevonden zodat de wanden het gehele jaar door aantrekkelijk zijn.

 

Klimaatveranderingen zorgen voor warmere zomers met frequentere droogtes en hittegolven. In steden hebben deze hogere temperaturen een negatief effect op de volksgezondheid, productiviteit, welzijn, lucht- en waterkwaliteit en andere stedelijke systemen. We noemen deze effecten ‘Heat Stress’. De noodzaak om onze openbare omgeving te vergroenen , ruimtelijke hittestress adaptie wordt steeds duidelijker. Hoe maken we onze steden hittebestendig? Wat is de bestaande en gewenste warmtesituatie en wat zijn effectieve warmteadaptatie maatregelen met nevenvoordelen voor andere stedelijke behoeften (bijvoorbeeld luchtkwaliteit, overstromingspreventie, aantrekkelijkere openbare omgeving …). In het kader van het Interreg 2 Seas project Cool Towns worden diverse maatregelen tegen hittestress  in de stad Middelburg uitgevoerd. Een van deze maatregelen zijn verticale groene wanden (tuinen).

 

_Cool Towns Partners_

 

_De 14 Cool Town partners zijn de gemeente Middelburg (NL, lead partner), gemeente Breda (NL), Provincie Oost-Vlaanderen (BE), Stad Oostende (BE), Southend–on-Sea Borough Council (UK), Universiteit van Greenwich (UK), Kent County Council (UK) Universiteit van Picardie Jules Vernes (FR), Green Blue Urban (UK), AUD Agence voor stedelijke planning en ontwikkeling van Saint Omer en Flandre interieur region (FR), Hogeschool van Amsterdam (NL), Sioen Industries (BE), Ville de Saint Omer  (FR) en Community Agglomeratie Saint Omer (FR)._