Tweede editie Black Achievement Month in Zeeland

In oktober 2020 vindt de tweede editie van de Black Achievement Month (BAM) in Zeeland plaats. Een maand lang is er opnieuw bij diverse Zeeuwse culturele en maatschappelijke organisaties ruimte voor personen van kleur en de rijkdom aan talenten en verhalen die er in de zwarte gemeenschap te vinden zijn. De tweede editie van de BAM gaat het eerste weekend van oktober van start met de foto expositie Trots op Zeeland in de ZB in Middelburg.

Opening BAM met expositie Trots op Zeeland

Trots op Zeeland brengt twaalf Zeeuwen met Afrikaanse roots in beeld. Dit bijzondere project van Fotoclub Mik & Klik is ook het Zeeuwse startmoment van de BAM 2020. De opening vindt plaats op zaterdag 3 oktober 2020 om 16.15 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Gedeputeerde Harry van der Maas verricht de openingshandeling.

Een greep uit het programma

Je kunt op zaterdag 3 en 17 oktober mee met een Slavernijwandeling door Middelburg. Om 11.00 uur vertrek je met een gids vanaf het Slavernijmonument op de Balans. De kosten zijn € 6,- p.p. incl. hapje en drankje.

Kinderen krijgen op woensdag 14 oktober de unieke kans om met het Online Kids College van Roosevelt Junior het Suriname-depot van het Tropenmuseum in Amsterdam te bekijken. En op woensdagmiddag 28 oktober leest de Vlaamse auteur Dalilla Hermans voor uit haar eigen kinderboek Black Girl Magic. Beide activiteiten zijn gratis, aanmelden verplicht.

Op zaterdag 17 oktober geeft Cynthia Abrahams de lezing ‘Vrouwen in de Surinaamse Literatuur’. Aanvang 16.15 uur in de ZB. Toegang gratis, aanmelden verplicht.

Popaanzee organiseert 27 oktober een Masterclass door muzikant en spoken word artiest Elten. Zij starten om 17.00 uur met een gezamenlijke maaltijd in het muZEEum. Elten is donderdag 29 oktober te gast bij een nieuwe editie van WoordWaarde in De Drvkkery. Aanvang 19.30 uur, toegang gratis.

Meer spoken word in De Spot

Vrijdag 23 oktober is de theatervoorstelling Wortels en Cassave van Onias Landveld te zien in De Spot in Middelburg. Theatermaker Onias Landveld neemt de kijker in een mix van theater, spoken word, poëzie en proza mee van 1753 naar het nu. Aanvang 20.30 uur. Toegang: € 5,- incl. drankje.

Reserveer jouw plek

Op 30 en 31 oktober sluit Keti Koti Zeeland met een muzikaal en cultureel programma voor en door jongeren de BAM af. Awareness vindt respectievelijk plaats in Podium de Oostkerk en Schuttershof in Middelburg. Door de coronamaatregelen is er per activiteit maar een beperkt aantal plaatsen.

Rijkdom aan talenten en expertise

De Black Achievement Month is een Nederlands evenement dat elk jaar in de maand oktober gehouden wordt in verschillende grote steden in het land. Sinds vorig jaar vinden ook in onze provincie diverse activiteiten plaats. Een rijk programma met bijzondere exposities, performances, films, voorstellingen en educatieve activiteiten om samen gekleurd talent en ‘nieuwe’ verhalen voor het voetlicht te brengen.

Op fourfreedoms.nl is het complete programma te vinden.

De organisatie van de Black Achievement Month is in Zeeland in handen van ZB, Stichting Slavernijmonumenten Zeeland en Provincie Zeeland in het kader van FOUR FREEDOMS door het jaar heen. In samenwerking met NiNsee, Keti Koti Zeeland, Gemeente Middelburg, Zeeuws Archief, UCR, muZEEum, De Drvkkery, De Oostkerk, Schuttershof, Cinema Middelburg, HZ Cult en Popaanzee.