Stichting Repair Café Middelburg timmert behoorlijk aan de weg

Stichting Repair Café Middelburg gaat weer van start na onze vakantieperiode. Een hoop geregeld en geïnventariseerd. Onze stichting heeft een donatie ontvangen vanuit Maex Zeeland. Hiervan konden wij promotiemateriaal kopen, een nieuwe Repair vlag, eco balpennen uit gerecycled plastic en karton, poloshirts met opdruk voor de vrijwilligers, smartphone cursus voor een aantal vrijwilligers en een mooie nieuwe aanhangwagen met huif voor het vervoer van onze spullen vanuit de opslagruimte. Wij gebruiken deze ook voor promotiedoeleinden op markten en beurzen. Er zijn een hoop nieuwe gereedschappen aangeschaft en we hebben geïnvesteerd in een nieuwe gereedschapswagen. We zijn nu ook een Algemeen Nut Beoogde Instelling (ANBI). Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om een belastingtechnisch interessante donatie te doen aan ons.
Bij Dow Terneuzen is een aanvraag gedaan voor een 3D-printer. Hiermee kunnen we onderdelen van bijvoorbeeld apparaten printen die niet meer verkrijgbaar zijn of goedkoper zijn zelf te printen. Denk hierbij aan tandwielen en koffiezetter onderdelen. Deze aanvraag is nog in behandeling.
Er is ook een donatie ontvangen vanuit het VSB-Fonds. Dit om ons nieuwe project Repair Café kids op te zetten. Hiervoor hebben wij tijdens de Kern met Pit dag in Heinkenszand die werd gehouden afgelopen januari een pitch gedaan en deze werd gehonoreerd door KNHM, VSB Fonds en Rabobank Walcheren. Met deze donatie kunnen we lespakketten, kinder gereedschappen en onderdelen voor de lessen aanschaffen.
Wat is dit nieuwe project:

Repair Café kids.
Repareren kun je leren! En het is des te leuker om zelf het losgeraakte wieltje aan je speelgoedauto te kunnen zetten! Onder het motto ” jong geleerd is oud gedaan” worden er in het land al diverse repair lessen op basisscholen georganiseerd en bejaardentehuizen. Ook Stichting Repair Café Middelburg wil haar activiteiten uitbreiden en de kennis, het plezier en het idee van een duurzame samenleving overbrengen op de doelgroep kinderen.

Voor wie?
Kinderen van 8 tot en met 12 jaar en uit allerlei culturen. Voor elke groep – te beginnen bij groep 6 tot en met 8 – zijn er lespakketten ontwikkeld. Ook willen wij kinderen uit andere culturen en ouderen met elkaar in contact brengen om samen te repareren. Kinderen denken na over het milieu, over verspilling en over duurzaamheid. Ouderen hebben de ervaring en kennis om dit over te brengen op de kinderen. Daarnaast zijn ze ook praktisch bezig met het in elkaar zetten van een apparaat, het plakken van een fietsband of het repareren van een pop.

Waarom?
Bewustwording bij kinderen op gang brengen over de afvalberg en de impact die dat heeft op ons milieu.
-Kinderen stimuleren om kapotte spullen een nieuw leven te geven door ze te repareren. Of oude spullen hergebruiken of uit de onderdelen weer iets nieuws maken.
-Kinderen en ouderen met elkaar te laten samenwerken en informatie uit te wisselen.
-Kinderen uit allerlei culturen met elkaar in contact te brengen en de saamhorigheid onderling te verbeteren.
-Kinderen maken kennis met verschillende gereedschappen en leren de risico’s ervan kennen.
-Kinderen leren omgaan met materialen en gereedschappen en oefenen in het nemen van initiatief en in het samenwerken.
-Kinderen oefenen hun motorische vaardigheden door de handelingen die ze uitvoeren wanneer ze iets repareren (schroeven, spijkeren, draaien, vasthouden…..)

Samenwerking en uitvoering.
Repair Café voor kinderen speelt zich af in het klaslokaal en vaak tijdens schooltijd. De leerkracht van de betrokken groep geeft de inleidende les(sen) over duurzaamheid, het milieu, de afvalberg. De vrijwilligers van Stichting Repair Café Middelbur verzorgen de praktijkles(sen). Zij begeleiden de kinderen tijdens het repareren van hun speelgoed of van kapotte apparaten die zij van huis meegenomen hebben. Ook zijn er reparatie bijeenkomsten waar kinderen uit verschillende culturen en/of ouderen bij elkaar komen om met elkaar iets te repareren onder begeleiding van reparateurs of andere vrijwilligers. Dit is in een bejaardentehuis op een woensdagmiddag of in ons vast onderkomen.
Stichting Repair Café Middelburg heeft een aantal enthousiaste vrijwilligers met affiniteit voor de doelgroep. De basisscholen zullen worden benaderd via de beroepskrachten van Welzijn Middelburg die contact hebben met oa. de brede scholen. In het programma aanbod van de brede scholen Middelburg wordt de activiteit opgenomen en verspreidt via de website en de school directies. Bejaardentehuizen worden benaderd om samenwerking met ouderen op te zetten en in overleg bijeenkomsten te organiseren door ons eigen bestuur.
Contacten worden gelegd met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om zo de kinderen uit de opvang in contact te brengen met ouderen en andere kinderen onder begeleiding van medewerkers uit de COA en onze reparateurs/vrijwilligers. Zo laten wij ze deelnemen aan ons project en samen te werken aan een reparatie, een bouwproject of informatieve uitleg te volgen.
De scholen maken een keuze uit het programma voor het schooljaar 2019/2020. In overleg en naar de wens van elke school wordt de frequentie en de leeftijdsgroep bepaald. Tevens biedt Stichting Repair Café Middelburg de mogelijkheid om na schooltijd in de vorm van workshops de kinderen praktisch aan de slag te laten gaan. De kinderen kunnen ook altijd op de ‘gewone’ Repair Café openingen een kijkje komen nemen (zomermaanden 1 donderdagavond en 1 zaterdag. Wintermaanden 2 keer in de maand op de zaterdag). De bijeenkomsten in de bejaardentehuizen zal in overleg zijn op een woensdagmiddag na schooltijd of op onze vast locatie.
Stichting Repair Café Middelburg wil op deze manier het gedachtegoed en de repareer vaardigheden aan kinderen uit verschillende culturen doorgeven voor een duurzame samenleving en een gezonde toekomst.
Wij hopen dit project voor eind 2019 gerealiseerd te hebben.

Onze stichting telt op dit moment 35 enthousiaste vrijwilligers en een driekoppig bestuur en zijn altijd zoekende naar gedreven, technisch en gezellige vrijwilligers. Interesse? Stuur een mail naar info@repaircafemiddelburg.nl of via de website van Welzijn Middelburg. We steeds groeiende en zijn uitgenodigd voor deelname aan diverse festivals en bijeenkomsten. Onder andere vrijwilligersmarkt in de lasloods Vlissingen op 12 september, de opruimdag 25 september is Dauwendaele en een groot Duurzaamheidsfestival in september.
Onze volgende bijeenkomst is op donderdag 22 augustus van 19:00 tot 22:00 bij Bowling en partycentrum “De Kruitmolen” aan de Kruitmolenlaan 129 in Middelburg!

Gerelateerde partners