Stichting Hart voor de Zorg organiseert ontmoetingsdagen voor ouderen bij Terra Maris

Op 30 augustus en 27 september organiseert Stichting Hart voor de Zorg de Walcherse ontmoetingsdagen voor 55-plussers. Ontmoeten, verbinden, natuur en bewegen staan centraal. Per ontmoetingsdag hebben zich al vele gasten ingeschreven. 30 augustus is vol maar voor 27 september zijn nog een aantal plaatsen. Hiervoor kunnen mensen zich via hun zorgmedewerkers aanmelden. De ontmoetingsdagen worden georganiseerd in samenwerking met het provinciale project “gezond in Zeeland”.

Wandelen, schilderen en massage

De ontmoetingsdagen zijn speciaal voor thuiswonende 55-plussers, die gebruikmaken van zorg en ondersteuning. Zij krijgen tijdens de ontmoetingsdag diverse activiteiten aangeboden. Dit varieert van een boswandeling door natuurgebied de Manteling, een rondleiding door de landschapstuin van Terra Maris tot schilderen en boetseren in de natuur. Daarnaast is er een mogelijkheid om een lezing over vogels bij te wonen, in gesprek te gaan met de imker of een handmassage krijgen. Naast talrijke vrijwilligers worden de Walcherse ontmoetingsdagen mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren en samenwerkingspartners.

Samen gezond de Zeeuwse natuur in geeft levensenergie

Anita Aerts, initiatiefnemer, vertelt over de aanleiding voor de Walcherse ontmoetingsdagen: “Regelmatig ga ik naar het bos bij de Manteling in Domburg, gewoon om weer op te laden en energie op te doen. Je ziet er de varens zich uitrollen, onder de bomen op zoek naar het licht, de herten grazen in het gras of knabbelen aan de bomen, je hoort er ik weet niet hoeveel vogels en op de achtergrond het ruisen van de zee. Een mooiere plek kan je jezelf bijna niet wensen. Omdat ik inmiddels al heel wat jaren werk in de zorg vroeg ik mijzelf af: “Hoe is dat dan wanneer je ouder wordt en je een rolstoel of rollator nodig hebt of moeilijk ter been bent?” Je bent dan afhankelijk van anderen om hier te mogen zijn. Weten de ouderen waarbij ik kom nog wel hoe het voelt om dit te ervaren? Juist deze mensen zou ik zo graag dezelfde ervaring en daarmee levensenergie willen geven, met de hoop dat ze daarna deze stap zelf weer zullen nemen met een maatje.”

Vaker naar buiten

Uniek is dat deelnemers zien en ervaren dat het voor iedereen, ongeacht leeftijd of eventuele hulpvraag, heerlijk en mogelijk is om buiten te zijn, elkaar te ontmoeten, te bewegen en dat alles in een wonderschone omgeving.

De ontmoetingsdag is slechts een startpunt, waarbij deelnemers de mogelijkheden aangereikt krijgen om vervolgens vaker samen naar buiten te gaan en te bewegen in de natuur.

Samen gratis naar verschillende activiteiten

Iedere gast wordt, indien gewenst, gekoppeld aan een vrijwilliger. Die begeleidt ze de hele dag door en samen bezoeken ze de verschillende activiteiten. Voor gasten die hulp of ondersteuning nodig hebben, zijn er vrijwilligers aanwezig die in de zorg werken. Door de inzet van vrijwilligers en door verschillende sponsoren en samenwerkingspartners kunnen alle gasten gratis deelnemen aan de Walcherse ontmoetingsdagen.