4 maart 2022, 08:56

Steunbetuigingen aan Oekraïne

Afgelopen week hebben velen met afgrijzen en verdriet de ontwikkelingen in Oekraïne gevolgd. Aan de rand van het werelddeel waarin we het sinds de Tweede Wereldoorlog heel gewoon zijn gaan vinden dat we in vrede leven, blijkt ineens hoe belangrijk die verworvenheden zijn. In Middelburg is momenteel een aantal initiatieven om onze steun te betuigen aan het Oekraïense volk.

 

Gezamenlijk statement politieke partijen

 

Vertegenwoordigers van de Middelburgse politieke partijen houden vrijdagmiddag 4 maart een moment van stilte. Dit doen zij om 12.50 uur voor het stadhuis op de Markt. Dit is tijdens het wekelijks luiden van de klokken.

 

Dit klokgelui is ter herdenking aan de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Meer informatie hierover leest u op https://www.middelburg.nl/waarom-luidt-de-klok-van-de-lange-jan-iedere-vrijdag

[1]. Vrede en verzoening zijn belangrijk thema’s bij dit wekelijks herdenken. Daarom kiezen de Middelburgse politieke partijen dit moment om hun steun te betuigen.

 

Na het gezamenlijk herdenkmoment is er voor de partijen de gelegenheid om in blauw en gele verf een statement te schilderen in tekst of in beeld. Het Cultuurhuis levert daarvoor materiaal: doeken, verf, kwasten en schildersezels.

 

Stadhuis kleurt geel en blauw

 

Vrijdagavond 4 maart vanaf 18.30 uur is het stadhuis aan de Markt aangelicht in blauw en geel, de kleuren van de Oekraïense vlag. Dit doet het gemeentebestuur van Middelburg uit solidariteit met de Oekraïense bevolking. Zowel voor de Oekraïners die in onze gemeente wonen als voor de inwoners daar. Onze gedachten gaan uit naar hen allemaal.

 

Het in vrijheid kunnen leven is een groot goed. Ieder mens heeft daar recht op. Met het kleuren van ons stadhuis willen we steun betuigen aan de mensen waarvan het leven in vrijheid nu ontnomen is.

 

Hulp vanuit inwoners

 

Ook in Middelburg willen mensen hulp aanbieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. Dit in de vorm van het geven van goederen of het bij hen thuis opvangen van mensen die gevlucht zijn. Dat waarderen wij heel erg.

Goederen die gewenst zijn, zijn onder andere baby melkpoeder, luiers, dekens, pijnstillers, doucheproducten, tandpasta en tandenborstels, eten in blik en houdbare producten zoals rijst en macaroni.

 

In onze gemeente kunnen goederen ingeleverd worden bij:

 

  • Aannemersbedrijf Baas, Kleverskerkseweg 12 in Middelburg.

Dit is het inzamelpunt van Zeeland helpt Oekraïne – Hervormde Gemeente Arnemuiden (http://hervormdarnemuiden.nl/zeeland-helpt-oekraine/ [2]).

Hier kunnen vrijdag tot 20.30 uur en zaterdag tot 13.00 uur goederen afgegeven worden.

 

  • Oosterscheldestraat 126. Daar is een inleverpunt van

Boerderij Landlust uit Wolphaartsdijk die door heel Zeeland de actie ‘Zeeland helpt Oekraïne’ heeft opgezet. Zij zijn te bereiken via tel.

06 55 38 14 24 of boerderijwinkellandlust@gmail.com.

 

Meer informatie over wat u kunt doen voor de mensen in Oekraïne staat op www.vluchtelingenwerk.nl [3] en www.nederlandvoorvluchtelingen.nl [4].

 

Noot voor de redactie; niet voor publicatie:

 

Voor meer informatie over het gezamenlijk statement van de politieke partijen kunt u contact opnemen met Jeroen Louws, lijsttrekker GroenLinks/PvdA. Zijn telefoonnummer is: 06 20 42 10 68.

 

Als u vragen heeft over het verlichten van het stadhuis of de hulp aan vluchtelingen, dan kunt u van maandag tot en met woensdag contact opnemen met Anthonie van den Buuse, beleidsmedewerker afdeling Samenleving. Telefonisch bereikbaar op tel. 0118 67 56 41 of per mail via a.van.den.buuse@middelburg.nl. Op donderdag en vrijdag kunt u mevrouw Leyla Vrolijk hierover bereiken op tel. 0118 67 56 80.