Foto: William Rutten

Patricia van Haastrecht op 10 oktober in De Spot

Patricia van Haastrecht is een Nederlandse zangeres. Ze deed mee aan het 9e seizoen van The voice of Holland en speelde gelijktijdig in de Stage Entertainment musical MAMMA MIA! als understudy van de hoofdrol Sophie. Na het behalen van de finale van The Voice gaf ze in mei haar eerste popconcert in de Rondazaal van TivoliVredenburg. Patricia staat op 10 oktober in De Spot in Middelburg met haar eerste Club Tour. 

Patricia van Haastrecht, wie ben jij?

Ik ben geboren en getogen Amsterdammer en opgegroeid met een zus, zusje en broertje in Zuidoost. Er werd altijd veel muziek gemaakt bij ons thuis. Mijn ouders ontmoetten elkaar destijds op een groot koor en hebben ons verplicht op algemene muzikale vorming gezet. Ik leerde daar noten lezen en heb 10 jaar lang dwarsfluit gespeeld en veel gedanst. Tegelijkertijd ging ik bij een kinderkoor en al snel ook op solozangles, want tegen de tijd dat ik naar de middelbare school ging kon ik al aan niets anders meer denken dan zingen. Ik kan me herinneren dat ik niet nadacht over alle keuzes die me gevormd hebben tot wie ik nu ben als zangeres, het gebeurde gewoon. Ik zei na 5 minuten kijkdag bij Spinoza Lyceum met Muziek+klas ‘schrijf me maar in’, deed daar ook mee aan de musicals en zat buiten school bij musicalgezelschap ‘Provoke’. Ik was blij toen ik mijn Gymnasium had gehaald, want kon me daarna eindelijk fulltime richten op muziek. Zo ben ik het musicalvak ingegaan, maar bleef altijd een sterk gevoel hebben dat ik vooral moest zingen, een verhaal te vertellen had en daar veel mensen mee wilde bereiken. Dat is nog steeds mijn droom en drive en reden waarom ik me nu meer ben gaan richten op eigen muziek.

Wat doe jij in het dagelijks leven en waar kunnen wij jou van kennen?

Tot voor kort deed ik voornamelijk musicaltheater. Ik heb de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater gedaan en nog een 4-months-intensive-course aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen, waarna ik theaterproducties combineerde met hier en daar losse zangoptredens, reclames, presentatieklussen, en – jawel – jodelworkshops! Vorig jaar deed ik auditie voor de musicalproductie MAMMA MIA! en gaf ik me op voor The voice of Holland.

Waarom heb je meegedaan aan de The Voice?

Ik heb in de afgelopen jaren gemerkt dat er iets miste. Ondanks dat ik inmiddels  fulltime mijn geld verdiende met zingen en theater, ging er steeds door me heen ‘ik wil echt meer gaan zingen en mensen bereiken met mijn verhaal’. Dus blijkbaar deed ik nog niet helemaal wat ik wilde. The Voice was al een paar keer door mijn hoofd gegaan en bleek voor mij de juiste stap. Wat een avontuur!

 En na The Voice wat kwam er toen?

Een eigen popconcert in een dampende Rondazaal van TivoliVredenburg! Ik dacht: als we er voor gaan, dan goed! Het concertidee was een sprong in het diepe, evenals mijn ontslag bij MAMMA MIA! na de finale van The Voice. Alles om mijn droom voort te zetten.

The Voice heeft veel mensen veel gebracht wat brengt het jou?

Ik wil een groot publiek bereiken, en dat is zeker gelukt bij The Voice. Het heeft me bekendheid gebracht en deuren voor me geopend. Naast dat het ook gewoon een hele gave ervaring was met fijne nieuwe contacten heeft het me persoonlijk verstevigd in het idee om door te gaan met een solo carrière om mijn boodschap over te brengen en dat start nu met mijn eerste eigen single Thunder.

Wat is het verhaal van Thunder?

Tot voor kort schreef ik bijna nooit dus ik ben vanaf nul begonnen. Ik weet diep van binnen wel wat ik wil vertellen en ben met die drive met diverse mensen schrijfsessies ingegaan. Zo kwam ik ook een schrijversduo tegen en raakte met hun in gesprek over mijn verhaal. Daardoor geïnspireerd stuurden ze me een paar dagen later een korte demo en dat hebben we met elkaar verder afgemaakt.

 Wie zijn die schrijvers?

Sanne Hoeksma ken ik nog van mijn opleiding en David Draaisma is haar vriend. Wat ik gaaf vind aan dit duo is hun manier van schrijven. Sanne weet heel goed in te tunen op waar ik naar op zoek ben in melodie en David legt daar dan naar aanleiding van onze gesprekken weer precies de juiste woorden onder.

Voor het eerst dat maken is dat moeilijk en hoe  maak je dat dan af?

Mijn drive en boodschap zijn heel helder. Om het te vertalen naar song is een heel ander verhaal en echt een uitdaging. Met Sanne en David was het in één keer raak, die begrepen me heel goed en toen de demo af was ging ik op zoek naar een ervaren topproducer met een eigen visie die het naar een volgend level kon brengen en af wilde maken. Ook die hebben we gevonden in voormalig zanger van RIGBY, winnaar van 2 BUMA AWARDS en meerdere gouden platen voor songs waar hij aan meewerkte: Christon Kloosterboer.

En dan nu de grote wereld in met deze track, waarom denk je dat dit gaat slagen?

Ik denk dat deze song kan slagen omdat ik de boodschap van het lied zelf heel sterk voel en ik denk dat veel mensen zich erin kunnen herkennen. Het luistert makkelijk weg, maar heeft wel een diepere lading en kloten en een melodie die blijft hangen.

Wat gaan wij van jou zien na deze single?

Dit is nog maar het begin! Er komt nog veel meer nieuwe muziek en in oktober mijn eerste Clubtour ‘Whatever’!

 Waar is de naam Whatever op gebaseerd?

Whatever is de titel van een van mijn eerst geschreven songs. Ik schreef het samen met mijn oud-studiegenoot Jerry Bloem en liet er al een klein stukje van horen tijdens mijn concert in Tivoli. Jerry en ik zijn na een zoektocht uitgekomen bij Whatever, waarbij ik voor het eerst voelde ‘deze kant moet het opgaan met mijn muziek. Daarnaast vind ik deze titel voor mijn clubtour in het kader van de afgelopen periode erg toepasselijk; risico’s nemen en in het diepe springen. ‘Een clubtour?! Gaaf, waarom ook niet!’

Bijzonder mooi jaar 2019 : wat zijn je dromen nog voor dit jaar? Of kijk je al verder naar 2020?

Ik kijk wel vooruit, maar bekijk alles ook stap voor stap. Ik zet niets vast en heb ook niets te verliezen. Als ik elke dag bezig blijf met die sterke drive die ik voel en kies wat op dat moment goed voelt, dan kom ik vanzelf terecht waar ik terecht moet komen en geniet ik ook van waar ik nu ben!

 

Foto’s: William Rutten