Zeeuws Archief

Wij werken voor: Heel Middelburg

In het Zeeuws Archief kun je de geschiedenis van Zeeland persoonlijk ontdekken én onderzoeken.

Het Zeeuws Archief is het Regionale Historische Centrum (RHC) van Zeeland. Het beheert en bewaart de archieven en collecties van Zeeuwse overheden, particulieren en bedrijven. Daarnaast is het Zeeuws Archief specialist in digitale duurzaamheid; het biedt digitale opslag, authenticiteit en toegankelijkheid in het Zeeuws e-Depot.

Middelburg

Het Zeeuws Archief is gevestigd in Middelburg, aan het Hofplein in het 18e-eeuwse Van de Perrehuis met een moderne aanbouw. In de nieuwbouw bevinden zich het informatiecentrum, de studiezaal en de depots. Het monumentale deel van het gebouw huisvest de medewerkers. In de middeleeuwse kelders is de tentoonstellingsruimte.

Archieven en collecties

In het Zeeuws Archief vind je de archieven van rijks- en provinciale instellingen zoals de kamer van koophandel, het kadaster en de rechtbank, maar ook de archieven van de Provincie Zeeland, het Waterschap Scheldestromen en de gemeenten Middelburg, Veere en Kapelle.

Ook digitale archieven

Steeds meer Zeeuwse overheden brengen ook hun digitaal gevormde archief over in het Zeeuws Archief. Voor deze digitale archieven is het Zeeuws e-Depot ontwikkeld.

Bezoek ons – in Middelburg of online

Steeds meer Zeeuwse archieven en collecties zijn online te raadplegen. Toch is het merendeel van de archieven en collecties niet online. Begrijpelijk want het Zeeuws Archief beheert 25 kilometer analoge archieven. Bovendien zijn niet alle archieven openbaar. In de studiezaal in Middelburg kun je niet-gedigitaliseerde openbare archiefstukken raadplegen.

Wil je weten welke archieven volledig gedigitaliseerd zijn, en welke niet? Raadpleeg dan de online archiefinventaris of het overzicht van gedigitaliseerde archieven.

Hulp bij onderzoek

Heb je hulp nodig? Kijk eens in onze gids voor hulp bij onderzoek of leg je vraag voor aan onze experts. Dat kan in de studiezaal, maar ook online.

Locatie op de kaart
Algemene informatie
Locatie adres
Zeeuws Archief
Adres: Hofplein 16
4331 CK Middelburg
Facebook
Twitter