Zeelandia Theaterproductiehuis

Wij werken voor: Heel Middelburg

Theaterproductiehuis Zeelandia
Theaterproductiehuis Zeelandia maakt reizende theaterproducties met een Zeeuwse invalshoek en locatietheater op bijzondere plaatsen in het Zeeuwse landschap voor het Zeeland Nazomerfestival, waarvan zij tevens organisator is.

Theaterproductiehuis Zeelandia heeft een rijk verleden:

•1989 Eerste ‘Zeeland Cultuurmaand’ op initiatief van de Provincie Zeeland. Cultureel hoogwaardige evenementen moeten het toeristenseizoen verlengen en het imago van de provincie versterken

•1999 Onderzoek naar het nieuwe concept Zeeland Nazomerfestival. De doelstelling om zowel toeristen aan te trekken als hoogwaardige culturele uitingen te laten plaatsvinden blijkt onverenigbaar

•2000 Aanbevelingen uit het onderzoek worden overgenomen: de formule voor het Zeeland Nazomerfestival ontstaat. De eerste editie van het Zeeland Nazomerfestival vindt plaats

•2005 Theaterproductiehuis Zeelandia wordt opgericht en neemt de organisatie van het Zeeland Nazomerfestival over. Aanleiding is de vraag van het Fonds Podiumkunsten hoe er op structurele basis in Zeeland theater gemaakt zou kunnen worden

“Met de oprichting van Theaterproductiehuis Zeelandia werd het duidelijker zichtbaar dat er zelf theater geproduceerd werd in Zeeland. Niet alleen voor locaties in het landschap binnen het Nazomerfestival, maar vanaf nu ook het hele jaar door voor schouwburgen, kleine zalen en dorpshuizen” (Sarneel, 2010).”

Ieder jaar maakt Theaterproductiehuis Zeelandia minimaal 5 eigen theaterproducties. Dit zijn theaterproducties met een Zeeuwse invalshoek. Naast gevestigde namen krijgen ook jonge talenten de kans om zich te ontwikkelen binnen het vak. Zij worden hierbij intensief begeleid door Theaterproductiehuis Zeelandia.

Theaterproductiehuis Zeelandia ontvangt structurele subsidie van het Fonds Podiumkunsten en de provincie Zeeland.

Zeeland Nazomerfestival
Zeeland Nazomerfestival is een jaarlijks terugkerend festival met een breed aanbod van theater en muziek. Het theater speelt zich af op unieke locaties in de Provincie Zeeland. Het festival trekt bezoekers aan vanuit de regio, maar ook daarbuiten. Met het diverse aanbod van locatietheater, podiumkunsten en muziek in de breedste zin van het woord op en rondom het Abdijplein in Middelburg weet het festival een breed publiek aan te spreken.

Bij de programmering van het festivalhart in Middelburg wordt bewust gekozen voor variatie. Afgelopen jaar kon het publiek genieten van: Douwe Eisenga, Racoon, Leoni Jansen, TenTempiés, Finalisten van de Grote prijs van NL, Milo, Marten Fisher, Kapitein Winokkio, Kraak & Smaak, Matthey Crosby, Jacqueline Govaert, Douwe Bob, Rilan & The Bombardiers en Chef’Special

Maar ook de jaarlijkse Nazomerpicknick, het Nazomerzingen, het Nazomerdansen en de kindermiddag zijn niet meer weg te denken uit de programmering. De randprogrammering laat een variatie zien aan onder andere toneel, dans en lezingen over de theaterproducties, verzorgd door acteur, regisseur of dramaturg.

Door te focussen op kwaliteit en variatie onderscheidt het Zeeland Nazomerfestival zich ten opzichte van vergelijkbare festivals.

Komend jaar vindt het Zeeland Nazomerfestival plaats van 27 aug t/m 7 sep 2019

 

 

Missie

jong talent
Theaterproductiehuis Zeelandia biedt jonge theatermakers uit Nederland en België een platform om hun talent te ontwikkelen. Ze biedt talentvolle regisseurs, vormgevers, auteurs en acteurs een professionele omkadering. Deze jonge makers worden intensief begeleid en werken vaak met ervaren collega’s aan een productie.

participatie
Zeelandia wil het publiek voor theater in de regio vergroten door professioneel theater dichter bij de mensen te brengen. Dit betekent in de praktijk dat de voorstellingen niet alleen in de schouwburgen staan, maar ook in dorpshuizen en andere (kleine) zalen. Ook wil het productiehuis de culturele ontwikkeling van de jeugd stimuleren en hiermee een bijdrage leveren aan een positief mensbeeld van deze groep.

Zeeuwse invalshoek
Zeelandia maakt voorstellingen met een Zeeuwse invalshoek en wil daarmee een authentieke en vernieuwende bijdrage leveren aan de productie van theater in het Nederlands taalgebied.

Locatie op de kaart
Algemene informatie
Locatie adres
Zeelandia Theaterproductiehuis
Adres: Hoogstraat 18-20
4331 KR Middelburg
Facebook
Twitter