Natuurkundig Gezelschap
Het Natuurkundig Gezelschap “in vogelvlucht”
Het Natuurkundig Gezelschap is een Zeeuwse Vereniging, opgeSite bekijkenricht in het jaar 1780 en sindsdien gevestigd in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg.
Het Natuurkundig Gezelschap volgt ontwikkelingen in de exacte wetenschappen en brengt zijn leden en belangstellenden op de hoogte door middel van lezingen die worden gegeven door deskundigen van reputatie op de gebieden van natuurkunde, astronomie, geologie, chemie, farmacie, biologie, geneeskunde en wiskunde. Het Gezelschap besteedt ook aandacht aan de wetenschappelijke toepassingen en de geschiedenis van de (natuur)-wetenschappen.
In 1767 werd Johan Adriaan van de Perre door stadhouder Willem V tot zijn plaatsvervanger in Zeeland benoemd. Het viel Van de Perre op dat bij de burgerij veel belangstelling bestond voor de nieuwe natuurwetenschappen.
Aangezien er in die tijd geen middelbare scholen bestonden waar deze nieuwe kennis behandeld werd, richtte hij zelf in 1780 een “Collegie” op in de vorm van het Natuurkundig Gezelschap.
Destijds was het Natuurkundig Gezelschap alleen bestemd voor mannen. Ook vrouwen bleken interesse te hebben voor de Natuurwetenschappen en van de Perre voelde zich daarom genoodzaakt vijf jaar later ook het Natuurkundig Genootschap der Dames in het leven te roepen.
In 1887 is het Natuurkundig Genootschap der Dames opgegaan in het Natuurkundig Gezelschap.
Zowel het Natuurkundig Gezelschap als het Natuurkundig Genootschap der Dames waren in het Van de Perrehuis gevestigd, dat nog steeds bestaat en nu wordt gebruikt door het Zeeuws Archief. Als één van de Vrienden van het Zeeuws Archief heeft ons Natuurkundig Gezelschap daar nu weer haar verenigingszetel.
Omstreeks 1910 betaalde het Gezelschap wel zo’n honderd gulden aan een spreker – omgerekend tegen de huidige koers, zou dat nu duizend euro zijn. Wij kunnen dat nu niet meer betalen en gelukkig hoeft dat ook niet meer. Het wordt gewoonlijk als een eer beschouwd om voor het Natuurkundig Gezelschap te mogen spreken.
In het recente verleden hebben we onder anderen mogen ontmoeten professor Robbert Dijkgraaf, de voormalige voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en professor Martin Veltman, Nobelprijswinnaar voor Natuurkunde. Ook professor Vincent Icke, de astronoom en dr. André Kuipers, de astronaut, vertelden ons over hun werk.
Elk lezingenseizoen wordt afgesloten met een excursie naar een interessante bedrijf in de regio. Afgelopen seizoen gingen we kijken bij Nederlands enige instituut voor verwerking van radioactief afval, COVRA te Borssele. Dit jaar gaan we op bezoek bij Timesavers, winnaars van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2014