Lets Walcheren

Wij werken voor: Heel Middelburg

LETS staat voor: Local Exchange Trading System, een lokaal sociaal ruilhandelsysteem.

  • Goederen en diensten uitwisselen zonder geld
  • Kokkels in plaats van euro’s
  • Zelf beslissen wat je ruilt of aanbiedt
  • Mensen leren kennen die iets voor je kunnen betekenen
  • De ander helpen
  • Voor iedereen

Hoe werkt LETS?

Bijna iedereen doet wel eens iets voor een ander. Het probleem is dan vaak dat die ander niet direct iets terug kan doen waar jij behoefte aan hebt.

Bij het LET-Systeem kun je voor een tegenprestatie bij alle deelnemers van het systeem terecht. Voor de één is (het laten) schoonmaken van veel waarde, voor de ander is fietsbanden (laten) plakken belangrijker. De waardering voor het geleverde wordt in kokkels uitgedrukt. Iedere deelnemer heeft een rekening bij de centrale kokkeladministratie.

De ontvanger van de kokkels levert een cheque in bij de kokkeladministratie die de onderlinge transacties bijhoudt en eens per kwartaal voor iedereen inzichtelijk maakt; de kokkels worden zo van de ene rekening op de andere overgeschreven.

Voorbeeld
Anja bakt een taart voor Kees, de kokkels die ze daarmee verdient, komen op haar rekening hiermee kan ze Bram betalen die de put in haar tuinpad komt egaliseren. Bram gebruikt zijn kokkels om zich door Dineke te laten masseren, die pas een massagetafel voor kokkels heeft overgenomen van Carla omdat zij die toch niet meer gebruikt.

Zo heeft iedereen iets waar hij of zij behoefte aan heeft, zonder dat je direct 1 op 1 moet ruilen.