De Vitale Revolutie Dauwendaele

Wij werken voor: Dauwendaele,

Maak van de gezonde keuze de makkelijke keuze!

Uit onderzoek blijkt dat vitale mensen productiever, creatiever en minder vaak ziek zijn. Het basisidee daarbij is dat we onze leef -en werkomgeving zo aanpassen dat de gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt.

Dat is waar De Vitale Revolutie over gaat. En dat gaat naast logische zaken als bewegen en voeding, ook over sociale aspecten, zingeving en financiën. Door hierin de juiste balans te vinden ontstaat meer vitaliteit en gezondheid. En dat is van grote invloed op onze maatschappij en economie.

Ambitie

Onze ambitie is van Zeeland een regio te maken waar mensen lang leven, zich vitaal voelen en waar iedereen optimaal meedoet. Vitale Zeeuwen zijn minder vaak ziek, zitten beter in hun vel, zijn productiever en sociaal actiever.

Vitaliteit = Balans

Vitaliteit is meer dan lichamelijk gezond zijn. Het gaat om een balans op verschillende aspecten van het leven. Wij noemen dit de ‘levensdomeinen’.

Vijf levensdomeinen:

  • Fysiek goede lichamelijke gesteldheid
  • Mentaal gezond
  • Sociaal contacten met geliefden, sociale steun
  • Doel/zingeving bezig zijn met waar je graag je bed voor uit komt, weten wat je belangrijk vindt
  • Je financieel kunnen redden, geen geldzorgen hebben

Deze domeinen beïnvloeden elkaar en zijn niet los van elkaar te zien. Zie het als een breiwerk. Als je aan het ene draadje trekt gebeurt er ook iets met een ander draadje. Financiële problemen kunnen bijvoorbeeld leiden tot psychische problemen of fysieke klachten. Regelmatig bezig zijn met iets wat je graag doet heeft weer een positief effect op de mentale gezondheid. Enzovoorts. Hoe beter de balans op deze domeinen, hoe hoger het welzijn en de vitaliteit.

Zeeuwse Elementen
Voor wie zelf wil werken aan een langer, gezonder en vitaal leven zijn er de vijf Zeeuwse Elementen:

1. Blijf in beweging
2. Eet gezond
3. Vind je doel in het leven
4. Zorg op tijd voor ontspanning
5. Besteed veel aandacht aan je geliefden

Het zijn geen voorschriften, maar handvatten, geïnspireerd op de leefwijzen van de Blue Zone-inwoners. De elementen kunnen helpen een balans te vinden op de vijf levensdomeinen. De Vitale Revolutie onderzoekt op dit moment hoe we deze elementen kunnen vertalen naar concrete toepassingen.

Locatie op de kaart
Sociale Handafdruk
Algemene informatie
Locatie adres
De Vitale Revolutie Dauwendaele
Adres: Kanaalweg 3
4337 PA Middelburg
Dauwendaele
Facebook