Oktober is Black Achievement Month in Zeeland

In oktober is de eerste editie van de Black Achievement Month (BAM) in Zeeland. BAM besteedt via exposities, debatten, lezingen, literatuur, muziek en film aandacht aan bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de Nederlandse samenleving.

Aanleiding
In 2016 heeft het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) besloten de maand oktober uit te roepen tot de Black Achievement Month. Na het succes in de Randstad komt de BAM dit najaar voor het eerst naar Zeeland.

Greep uit alle evenementen
– donderdag 3 oktober organiseert Drvkkery Middelburg de eerste editie van ‘Woordwaarde’ met Babs Gons (winnaar Black Achievement Award 2018, categorie kunst en cultuur);
– zaterdag 5 oktober is de expositie ‘Zwarte Uitvinders’ te zien tijdens de Wetenschapsdag in ZB;
– woensdag 9 oktober is het landelijke symposium ‘Waarom vrijheid niet wachten kon’ in de Burgerzaal van het stadhuis van Middelburg. Centraal staat het onderzoek van dr. Kwame Nimako naar het parlementair debat in Nederland dat vooraf ging aan de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in 1863;
– eind oktober vertoont Cinema Middelburg ‘Amazing Grace’, een documentaire over de vorig jaar overleden zangeres Aretha Franklin.

Educatie vergroot bewustzijn
Auteur Vamba Sherif schreef speciaal voor Zeeuwse jongeren de novelle ‘Sundiata’ en bezoekt scholen voor voorgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Met leerlingen gaat hij in gesprek over diepgewortelde vooroordelen, racisme en discriminatie. Sherif is daarnaast donderdagavond 10 oktober uitgenodigd in de Drvkkery voor een rondetafelgesprek over zijn laatste boek ‘Zwart’. Studenten van HZ Cult bekijken later die maand de film ‘Blackkklansman’ van Spike Lee in Cinema Middelburg.

Rijkdom aan talenten en expertise
In Zeeland komt steeds meer aandacht voor het Nederlands trans-Atlantische slavernijverleden, van verleden tot heden. Dit draagt bij aan het bewustzijn dat er in onze huidige samenleving historische en sociale patronen bestaan die voortkomen uit onze slavernij- en koloniale geschiedenis. Erkenning van de kwaliteiten van de zwarte gemeenschap is nodig. De rijkdom aan talenten en expertise rechtvaardigt dit initiatief en is tevens een ode aan diversiteit en nieuw burgerschap. Op deze wijze wordt ook bijgedragen aan een evenwichtige beeldvorming van personen met Afrikaanse roots.

Organisatie
De organisatie is in handen van Provincie Zeeland in het kader van Four Freedoms door het jaar heen en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, in samenwerking met NiNsee, Gemeente Middelburg, Zeeuws Archief, UCR, Stichting Monument Middelburg, De Drvkkery, Switch, Cinema Middelburg, HZ Cult, Kunstbende Zeeland en MuZEEum. Door de samenwerking tussen de verschillende organisaties is er een rijk en divers programma gemaakt. Op fourfreedoms.nl is het complete programma te vinden.