Lezing in de ZB: ‘Vrouwen in de Surinaamse literatuur’

Lezing in de ZB: ‘Vrouwen in de Surinaamse literatuur’

Auteur en literatuurwetenschapper Cynthia Abrahams geeft op zaterdag 17 oktober de lezing ‘Vrouwen in de Surinaamse literatuur’ in de ZB. ‘Vrouwen in de Surinaamse literatuur’ maakte afgelopen jaar onderdeel uit van de succesvolle Grote Suriname-tentoonstelling in Amsterdam. Aanvang 16.15 uur in de ZB, Kousteensedijk 7, Middelburg. Door de coronamaatregelen is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan tot 15 oktober via: secretariaat@dezb.nl. Toegang is gratis.

Black Achievement Month
Abrahams verzorgt de lezing in het kader van de Black Achievement Month. De Black Achievement Month is een Nederlands evenement dat elk jaar in de maand oktober gehouden wordt in verschillende grote steden in het land. Sinds vorig jaar vinden ook in onze provincie diverse activiteiten plaats. Een rijk programma met bijzondere exposities, lezingen, performances, films en educatieve activiteiten om samen gekleurd talent en ‘nieuwe’ verhalen voor het voetlicht te brengen.

Vrouwen in de Surinaamse literatuur
De literatuurgeschiedenis laat zien dat het schrijversvak aanvankelijk vooral aan mannen was voorbehouden. Was dat alleen in Europa het geval? Hoe was het in het Caribisch gebied? Welke rol speelden vrouwen in de Surinaamse literatuur? Hebben zij zich een plek weten te veroveren binnen het literaire landschap van Suriname? Cynthia Abrahams, literatuurwetenschapper en auteur, laat deze vragen de revue passeren.

Over Cynthia Abrahams
Cynthia Abrahams voltooide haar studie Engelse taal-en letterkunde en literatuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze specialiseerde zich in Amerikaanse en Caribische letterkunde aan de New York University. In 2010 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam als eerste Surinaamse letterkundige in Nederland, op een onderwerp binnen de Surinaamse literatuur. In haar proefschrift beschrijft ze het ontstaan van de literaire wereld in Suriname in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw.

De organisatie van de Black Achievement Month is in Zeeland in handen van ZB, Stichting Slavernijmonumenten Zeeland en Provincie Zeeland in het kader van FOUR FREEDOMS Door Het Jaar Heen.