Leerlingen basisscholen maken kennis met democratie

MIDDELBURG: Op dinsdag 9 en vrijdag 12 april komen Middelburgse basisscholen naar het stadskantoor. Zij maken kennis met democratie. In 2 uur tijd bouwen ze samen een stad/dorp. Letterlijk. Ze gaan onder begeleiding van Prodemos het spel ‘Democracity’ spelen. Democracity bestaat uit een plattegrond met wegen, woonhuizen en 60 gebouwen.

Voor de inrichting van de Democracity richten de kinderen verschillende politieke partijen op. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Tegelijk wordt hun interesse gewekt voor democratische besluitvorming.

De klas wordt opgedeeld in politieke fracties. Binnen de fracties worden korte partijprogramma’s gemaakt met speerpunten. Vervolgens gaan de fracties met elkaar in debat. Met elkaar nemen ze de beslissingen, zodat Democracity afgebouwd kan worden.

Democracity ligt midden in de raadzaal en bestaat alleen nog maar uit woningen. Het is aan de leerlingen om democratisch te beslissen wat er nog meer in Democracity gebouwd gaat worden. Bedrijven? Of moet er juist ruimte komen voor groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt, dus er moet echt gekozen worden.

Na het spel kunnen de kinderen vragen stellen aan de aanwezige raadsleden.

 

Datum en tijdstip: Dinsdag 9 april 10-12 uur

Algemene Basisschool

Raadslid: Rene Romijn (D66, fractieassistent)

Raadslid: Wim Bartels (LPM, fractieassistent)


Datum en tijdstip: Dinsdag 9 april 13-15 uur

Algemene Basisschool

Raadslid: Rob van Eijkelenburg (D66)

Raadslid: Wim Bartels (LPM, fractieassistent)


Datum en tijdstip: Vrijdag 12 april 10-12 uur

Basisschool het Talent

Raadslid: Bas van der Reest (D66)

Raadslid: Leny van den Heuvel (GroenLinks)


Datum en tijdstip: Vrijdag 12 april 13-15 uur

Regenboogschool

Raadslid: Rob van Eijkelenburg (D66)

Raadslid: Leny van den Heuvel (GroenLinks)


Bron: Gemeente Middelburg
Gerelateerde partners