Klokhuis Meet Up, de Nederlandse primeur!

Als Nederlandse primeur én pilot organiseren televisieprogramma Het Klokhuis en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland samen op zaterdag 31 augustus van 14.45 tot 15.45 uur een Meet Up rond het thema ‘vrijheid van angst’ in CineCity in Terneuzen.

Meet Up

In exact één uur krijgen kinderen tussen de 10 en 13 jaar fragmenten te zien die gemaakt zijn door Het Klokhuis over de bezetting en bevrijding van Nederland. Tijdens de Meet Up zijn er deskundigen op dit onderwerp en zij vertellen daarover.

De gasten zijn George Saryusz Makowski, zoon van een Poolse diplomaat en Engelandvaarder en een 14-jarig Syrisch meisje Loujein Al Rabeei. Zij vertelt hoe het is om nu de angst van een oorlogssituatie te voelen.

De Klokhuispresentator Janouk Kelderman zal het onderwerp en de sprekers aan de groep kinderen introduceren en daarna de kinderen prikkelen om vragen te stellen en mee te praten. Op die manier wordt er de mogelijkheid gecreëerd voor een open gesprek tussen deskundigen en kinderen.

Aanmelden
Kinderen die mee willen doen aan de Meet Up kunnen zich voor 28 augustus opgeven via klokhuis@dezb.nl. Er zijn maximaal 50 plaatsen.

Vrijheid van angst
De kinderen krijgen de kans zich actief verder te verdiepen in het thema ‘Vrijheid van angst’. Hoe was het als kind om in die tijd te leven? Hoe leerde je leven met angst? Hoe was het in die tijd om Joods of homoseksueel te zijn en dat je daarvoor werd opgepakt? Hoe was het om een illegale krant te maken of pamfletten te verspreiden met gevaar voor eigen leven? En zijn de kinderen zelf weleens bang voor oorlog?

Goed luisteren
Bij een Meet Up worden kinderen uitgedaagd een eigen mening te vormen en goed te luisteren naar verschillende invalshoeken rondom dit thema. Wederzijds begrip is nodig om conflicten te voorkomen. Door de opzet van de Klokhuis Meet Up kunnen kinderen ervaren hoe het is een mening te herzien of juist ervoor te kiezen om geen harde stelling in te nemen.

De Slag om de Schelde
In Terneuzen vieren we op 31 augustus dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn en dat ‘De Slag om de Schelde” daar een grote rol in speelde. Wie terugkijkt naar de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en/of het recente nieuws over oorlogen en dictaturen in de wereld volgt, beseft hoe belangrijk onze vrijheid is. Maar tegelijkertijd ook: hoe kwetsbaar. Want vrijheid is geen gegeven en het behouden ervan vergt de inzet van ons allemaal. Koning Willem-Alexander: “Vrijheid kun je niet zien en niet vastpakken. Maar toch is vrijheid het mooiste dat we samen hebben.”

De eerstvolgende Klokhuis Meet Up is op 5 oktober tijdens de Wetenschapsdag in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in Middelburg.