Keti Koti dialoog aan jouw keukentafel?

Op 1 juli samen eten en in gesprek over gastvrijheid en burgermoed

Aan je eigen keukentafel met familie en/of vrienden eten en een ongewoon gesprek voeren? Dat kan op 1 juli met de Keti Koti Tafel Tas. Met een kant-en-klare Surinaamse maaltijd en prikkelende vragen daagt Keti Koti Tafel Collectief Middelburg ism ZB Zeeuwen uit ervaringen, gevoelens en inzichten te delen die samenhangen met ons gedeelde slavernijverleden. En dit keer gewoon thuis, in goed gezelschap en corona-proof. De Keti Koti Tafel Tas is dinsdag 30 juni op diverse plekken in Zeeland af te halen.

Achtergrond

De datum 1 juli (1863) markeert de feitelijke afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Dit wordt in Zeeland (en in heel Nederland) jaarlijks gevierd met Keti Koti (verbreek de ketens). Vorig jaar kwamen ruim 100 Zeeuwen (witte, zwarte en alle kleuren daartussenin) in ZB aan de Kousteensedijk in Middelburg bij elkaar om met elkaar persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens te delen aan de Keti Koti dialoogtafel. Helaas zijn deze bijzondere ontmoetingen dit jaar niet mogelijk. Omdat we het belangrijk vinden ook dit jaar aandacht te vragen voor ons gedeelde slavernij- en koloniale verleden, verhuist de Keti Koti Tafel naar de privésfeer, naar mensen thuis. Daar kan in het gezin of met huisgenoten, enkele vrienden of kerkelijke contacten worden gesproken over het thema ‘Gastvrijheid en Burgermoed’.

Organisatie

Keti Koti Tafel is een initiatief van Mercedes Zandwijken en is een nieuwe traditie waarbij, door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen stilgestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. De dialogen vinden door heel Nederland plaats bij kennisinstellingen, overheden, maatschappelijke en onderwijsinstellingen, stadsarchieven en bibliotheken. ZB is medeorganisator in Zeeland.

De Ket Koti Tafel Tas

In de Keti Koti Tafel Tas voor thuis zit een kant-en-klare maaltijd (vegetarisch, twee gangen: pindasoep, bojo) en materiaal om een dialoog in gang te zetten. Dit materiaal bestaat uit audiovisuele appetizers en drie enveloppen met dialoogvragen. Het verhaal is Zeeuws getint. Dat de VOC zich schuldig maakte aan slavenhandel is bekend. Maar er zijn gelukkig ook verhalen over Zeeuwen die tégen slavernij waren gekant. In hoeverre zijn die verhalen en is het gedrag van die Zeeuwen inspirerend voor gastvrijheid en burgermoed vandaag en het vormgeven aan een samenleving vrij van discriminatie en racisme?

Meedoen?

Het Keti Koti (t)huispakket is geschikt voor het hele gezin en kost 4,- euro p.p. (met een minimale afname van twee personen). Na aanmelding – inschrijven kan tot donderdag 18 juni – en betaling is de Keti Koti Tafel Tas op dinsdag 30 juni af te halen bij de diverse afgiftepunten in Zeeland. Waaronder ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg (tijdens onze aangepaste openingstijden). Ga voor meer informatie en bestellen naar ketikotitafel.nl.