Jan Rotmans over Overheid, Onderwijs en Ondernemers

Op 4 en 5 november is prof. dr. ir. Jan Rotmans, op uitnodiging van ZB, de gast van Standplaats Zeeland 2019. In het programma van deze twee dagen staan de drie O’s centraal: Overheid, Onderwijs en Ondernemers. Rotmans bezoekt Zeeuwse bedrijven en organisaties, doet mee aan debatten en laat zijn licht schijnen over Zeeuwse kwesties met studenten.

Standplaats Zeeland
Tijdens Standplaats Zeeland komen voor Zeeland relevante maatschappelijke thema’s aan de orde. Dit gebeurt door (inter)nationaal deskundigen van naam in Zeeland uit te nodigen. Eerdere edities waren Wubbo Ockels, Paul Schnabel, Louise Fresco, Alexander Rinnooy Kan, Jeroen van der Veer, Nout Wellink, Thomas Rau en Bernard Wientjes te gast. Standplaats Zeeland is een initiatief van ZB. Zij wil hiermee haar belangrijke maatschappelijke functie van ontmoetingsplaats op sociaal, cultureel en wetenschappelijk gebied op een nieuwe manier vormgeven.

Jan Rotmans
Jan Rotmans is professor in transities & duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is een maatschappelijk gedreven en bevlogen wetenschapper die, naast zijn wetenschappelijk werk, ook een bijdrage wil leveren aan de verduurzaming van de maatschappij. Deze kennis neemt hij mee naar Zeeland.

Gastcollege
Tijdens zijn bezoek neemt Rotmans deel aan een ‘Expert Meeting’ over de lokale effecten op de Oosterschelde als gevolg van de zeespiegelstijging, gaat hij in dialoog met medewerkers van ZB over de rol van de Bibliotheek in 2030 en geeft hij een gastcollege aan 200 studenten van HZ University of Applied Sciences waarin hij vanuit transitiemanagement inzoomt op de energietransitie.

Klokhuis Meet Up
Naast het geven van een gastles op het UCR, het bijwonen van een lunch met de leden van de Economic Board en het deelnemen aan gesprekken met agrariërs, vertegenwoordigers van Food Delta en Proefboerderij Rusthoeve over ‘Landbouw en voedsel’ is Jan Rotmans ook te gast bij de Klokhuis Meet Up. In een uur krijgen basisschoolkinderen, in de leeftijd van 8-12 jaar, fragmenten te zien die gemaakt zijn door het Klokhuis over klimaatverandering. Rotmans gaat hierover in gesprek met de kinderen.

VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland
Dinsdagavond 5 november is Jan Rotmans om 19.30 uur te gast bij de VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland ‘Waterlanders’. Jan Rotmans geeft zijn visie op de stijgende zeespiegel en de onzekerheid die hiermee gepaard gaat. De Meet Up duurt tot circa 21.00 uur en wordt gehouden op het Plein in de ZB. Toegang is gratis. Graag aanmelden per e-mail naar serden@dezb.nl. Zie voor meer informatie: www.dezb.nl