Inschrijving Zeeuwse Boekenprijs 2020 opent op 15 juni

De jaarlijkse inschrijftermijn voor deelname aan de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) is geopend van 15 juni t/m 15 juli 2020. Aanmelden gaat via de website van de ZB: www.dezb.nl/zeeuwseboekenprijs.

De aanmelding is pas officieel als er naast de digitale inschrijving zes exemplaren van het boek worden toegestuurd aan ZB, t.a.v. secretaris Anya Marinissen, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg, onder vermelding van Zeeuwse Boekenprijs.

Met 65 inzendingen in 2019 is de Zeeuwse Boekenprijs, na de ECI- en de Libris Literatuurprijs, een grote Nederlandse boekenprijs te noemen die schrijvend Zeeland ook buiten de provincie steeds meer en beter onder de aandacht brengt.

Voorwaarden en reglement
Voorwaarde om mee te doen is dat het boek is verschenen tussen 15 juli 2019 en 15 juli 2020. Onder ‘Zeeuws werk’ wordt een boek begrepen dat oorspronkelijk in het Nederlands of het Zeeuws is geschreven door een Nederlandse of Vlaamse auteur.
Het ingezonden boek moet minstens aan een van de twee volgende voorwaarden voldoen:
a. Het boek gaat over een Zeeuws of over een aan Zeeland gerelateerd onderwerp;
b. Het boek is geschreven door een Zeeuwse- of een uit Zeeland afkomstige auteur.

Het reglement voor deelname aan de Zeeuwse Boekenprijs is te vinden op de website van ZB.

ZBP

Uit de boeken die voor de ZBP in aanmerking komen, kiest de jury in september de longlist (tien titels), vervolgens wordt deze teruggebracht naar een shortlist van vijf boeken. Tijdens het zogenoemde ZBP-beslissingsdiner, wordt er ten slotte één boek gekozen dat naar het oordeel van de jury het meest waardevol is. Dit boek wordt bekroond met de ZBP 2020. Verder deelt de jury enkele ‘Accolades’ uit, bijvoorbeeld aan het Best Uitgegeven Boek, het Beste Jeugdboek of het Beste Debuut.

Jury
De jury van 2019 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Anya Marinissen (vakreferent Nederlandse taal- en letterkunde ZB), Perry Moree (directeur ZB), Arie-Leen Kroon (hoofdredacteur PZC) en Helge Prinsen (journalist en documentairemaker).

Prijs van de Zeeuwse Boekhandel

De Zeeuwse boekhandelaren kennen aan bijvoorbeeld een Zeeuwse auteur of uitgever de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel toe.

Uitreiking ZBP
Traditioneel wordt de winnaar van de ZBP feestelijk bekendgemaakt in de ZB tijdens de Week van het Zeeuwse Boek. Dit jaar is dat op dinsdagavond 27 oktober.