Help elkaar, wees aardig voor elkaar. Een overzicht!

Een crisis als deze zullen weinig mensen hebben meegemaakt. De initiatieven die in gang worden gezet geven maar weer eens aan hoe solidair en hoe krachtig de mens kan zijn in deze tijden.

Op social media is er een ware nieuwsrun gaande rondom deze crisis. Begrijpelijk, maar ook zo veel, dat mooie initiatieven al vaak snel verdwijnen op tijdlijnen en in overzichten. Middelburgers probeert de mooie initiatieven op een rijtje te zetten op deze overzichtspagina. Heb je zelf iets gestart of iets gezien wat de ander kan helpen? Geef het door aan redactie@middelburgers.nl


 • Trainers van Stichting Art of Living bieden aan zorgprofessionals de online workshop Op adem komen, om hen te helpen ontspannen. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom om mee te doen. Je leert praktische ademoefeningen, zodat je snel en effectief je batterij kunt opladen. Klik hier voor meer informatie.
 • TeamUp (een project van War Child, Save the Children en Unicef NL) heeft aangepaste speel- en beweegoefeningen gemaakt voor alle kinderen van 6 t/m 11 jaar en hun ouders! Wil je meedoen en lekker bewegen? Klik dan hier .
 • Het Maatjesproject van Humanitas ligt bijna helemaal stil. Althans de fysieke uitstapjes gaan helaas niet door op dit moment. De vrijwilligers (video)bellen wel met hun deelnemers en sturen regelmatig een kaartje. Ze missen elkaar erg! Er is nog steeds een lange wachtlijst voor mensen die een Maatje zoeken. Dus als we weer aan de slag mogen hebben ze hard nieuwe vrijwilligers nodig! Heb je interesse? Neem dan gerust contact op, lees hier meer.
 • Vrijwilligers van Stichting Dierenwelzijn Walcheren bezorgen bij zo’n honderd huisdierenbezitters in geldnood, voor twee maanden voer en kattengrit voor hun dieren. Omdat de normale donderdagse uitdeelbijeenkomst bij Roat in Westerzicht door corona niet door kan gaan, rijden vrijwilligers de spullen rond vanuit Vlissingen over heel Walcheren. De harde kern-vrijwilligers Annie Gabriëlse en Petra Goethals halen ook donaties op.
 • De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) heeft vanwege de coronacrisis het aantal telefoonlijnen voor advies en informatie uitgebreid. ‘Het sociale isolement voor mensen met autisme is door de maatregelen tegen het coronavirus vaak nog groter dan normaal’, aldus de NVA. ‘Ook het gebrek aan structuur door het plotseling wegvallen van zaken als werk, school, dagbesteding en begeleiding kan voor grote problemen zorgen.’ Daarom kunnen mensen met vragen of behoefte aan een luisterend oor elke werkdag van 10.00 tot 14.00 uur bellen met tel. 030–2299800 (kies optie 3).
 • Dankzij uitgeverijen Lemniscaat en Gottmer en de landelijke organisatie van de VoorleesExpress heeft ZB| Bibliotheek Vlissingen de kans gekregen om een tas te creëren voor ieder gezin van de VoorleesExpress . Hierin zitten twee leesboeken, een kleurboek, een knutselpakket, laagdrempelige informatie en een mapje vol leuke werkbladen en taalspelletjes.
 • Het bestuur van Wijkvereniging ‘t Zand-Stromenwijk laat weten dat Speeltuin ‘t Zand en het verenigingsgebouw de Vergulde Baars tot 1 juni dicht zullen zijn.
 • Op het Kennisplatform voor vrijwilligers vind je online trainingen en webinars over uiteenlopende thema’s rondom vrijwilligerswerk. Interessant voor vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren. En ook vanuit je stoel in de tuin te doen 🙂
  Je vindt er ook een podcast van hoogleraar Lucas Meijs over vrijwilligerswerk tijdens de Corona crisis.
 • De Kledingbank Zeeland krijgt ontzettend veel kleding binnen. Om dit te verwerken, zijn er steeds kleine groepen vrijwilligers aan het werk.
  Omdat er zoveel kleding gedoneerd is en er nu maar met een beperkt aantal vrijwilligers gewerkt kan worden, is er straks heel veel werk te verzetten. Wil je straks helpen met het organiseren van de verkopingen van de kleding? Of met het aansturen van groepen vrijwilligers? Je hulp is zeer welkom! Voor meer informatie kun je terecht bij Marisca van der Rande: 06-43836287.
 • Bij Resto VanHarte kan voorlopig niet meer gezellig samen gegeten worden. Wel blijft ze graag met de vaste gasten in contact. Daarom bellen zij hen regelmatig voor een praatje en verwijzen zij door waar nodig.
  Ook zijn ze het nieuwe initiatief “Ik kook VanHarte voor jou” gestart. Hierbij kun je een gerecht koken en deze vervolgens delen met een gast van Resto VanHarte. Lees hier meer.
 • Op het terrein van Speelhof Hoogerzael wordt dagelijks veel gespeeld. De vrijwilligers onderhouden – op gepaste afstand – nog steeds het terrein. Het paviljoen is echter gesloten en alle groepsactiviteiten zijn geschrapt.
 • Het Pennywafelhuis laat (conform alle maatregelen uiteraard) zoveel mogelijk activiteiten doorgaan. De markthal is open op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Bij goed weer kunnen mensen hun portret laten schilderen op het grasveld bij de Driewegenhof. Via facebook zijn ze een HeART community actie begonnen. Lees meer info op hun Facebookpagina .
 • De dienstverlening van Humanitas Thuisadministratie draait op dit moment op een laag pitje omdat de huisbezoeken niet mogelijk zijn. Wél zijn ze druk op zoek naar nieuwe vrijwilligers, omdat er later veel ondersteuning gevraagd zal worden van de organisatie. Heb je belangstelling? Lees hier meer over de vrijwilligersfunctie.
 • Project Postmaatje wil kwetsbare mensen graag ondersteunen, door hen juist in deze moeilijke tijd post te sturen. Werk je in een verzorgingshuis, woning of ken je iemand die post in deze periode extra goed kan gebruiken? Neem dan contact op met Postmaatje via info@eefies.nl en dan kijken ze graag samen met je verder!
 • De vrijwilligers van Stichting Feest van Herkenning hebben mooie acties bedacht en verspreid in zorginstellingen voor mensen met dementie, zoals een lenteposter, een puzzel met foto’s van voorwerpen, films rond één van de koffers en een ingezongen liedje. Lees hier meer.
 • Zit je er als ouder even doorheen en wil je sparren met een andere ouder over hoe het nu thuis gaat, dan zijn de vrijwilligers van Humanitas Home Start Walcheren een luisterend oor voor je. Neem contact op met de coördinator van Home Start Walcheren (Middelburg, Vlissingen en Veere) en meld je aan: 06-25 14 39 74 of via s.sparreboom@humanitas.nl
 • Het Aandachtshuis heeft mooie kaarten met “Aandacht voor jou” erop beschikbaar voor organisaties die ze kunnen gebruiken om anderen een hart onder de riem te steken. Je kunt bellen of een mailtje sturen aan Jeanine: 06 42666507, jeanine@aandachtshuis.nl
 • De bijeenkomsten van het Repair Café Middelburg zijn tot nader bericht gecanceld. Wel blijven ze de Wonderfoon maken voor dementerenden. De Wonderfoon is een ouderwetse telefoon als mini-jukebox. Wilt u deze bestellen voor uw verzorgingshuis of particulier tegen materiaalkostprijs? Stuur een mail naar info@repaircafemiddelburg.nl . Lees hier meer.
 • Statushouders uit Syrië, Irak of Eritrea die het Nederlands nog niet machtig zijn, raken verloren in de regelgeving rond de coronacrisis. Voor hen is er nu de telefonische helpdesk van het Corona Actiecomité Statushouders. Daar kunnen zij telefonisch advies krijgen in het Arabisch of Tigrinya. Lees hier meer of bekijk de Facebookbookpagina .
 • De klussenservice van Stichting Hart voor de Zorg ligt helaas stil tijdens de Corona crisis. Hun vrijwilligers zitten echter niet stil: veel van hen zijn werkzaam in de zorg en hebben het druk op hun werk in deze periode.
 • Taalhuis Walcheren deelt tips voor taalvragers en taalvrijwilligers om thuis aan de slag te gaan. Er is een online taalcafé en online leesclub. Lees hier meer.
  Daarnaast bieden ze ook telefonische spreekuren aan en online hulp bij het Nederlands (videobellen met een docent). iedere maandag en donderdag kun je tussen 13.30-14.00 uur bellen met de docent op 06-82402101. De docent maakt dan een afspraak met je ergens tussen 14.00-16.00 uur. Raadpleeg de website voor uitgebreidere info.
 • Zorgmedewerkers kunnen tijdens deze Corona crisis een voedzame maaltijd bestellen voor 7,50 euro bij verschillende restaurants in Middelburg. UCR studente Sophie Bergmeijer heeft de actie opgezet. Lees hier meer.
 • Manteling heeft de periode om de mantelzorgwaardering aan te vragen verlengd tot en met 31 mei 2020. Inwoners van Walcheren die mantelzorg ontvangen, kunnen de aanvraag doen via de website www.mantelingwalcheren.nl Ook kun je bellen naar Manteling; 0118 553530. Een medewerker van Manteling vult dan samen met jou het formulier in. De verlenging is een gevolg van de corona maatregelen. Lees hier meer.
 • Bij Gemeenschapstuin CitySeeds wordt er doorgewerkt (voor de vrijwilligers die dat willen). Uiteraard met inachtneming van alle maatregelen van het RIVM. Voor het verbouwen van verse groenten is dit een cruciale fase. CitySeeds is heel blij dat er ook een lijntje is met de horeca in Middelburg en met studenten van de UCR, die beide komen helpen. De schooltuin-uren zijn uiteraard uitgesteld tot nadere datum.
 • Studentenvereniging Marum Bibio heeft een hartverwarmende actie opgezet waarbij ze (op gepaste afstand uiteraard) hun hulp aanbieden. Lees hier meer.
 • Bij WVO Zorg wordt er heel hard gewerkt door alle medewerkers. Vrijwilligers houden via telefoongesprekken contact met de bewoners. Na de Coronacrisis zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom!
 • Het Oranje Fonds zet in op versnelde behandeling van aanvragen gericht op armoede, eenzaamheid en de inzet van (meer) informele zorg tijdens de coronacrisis. Lees hier meer.
 • Alle activiteiten van Delta Reddingshonden Groep zijn stilgelegd. Dit betreft de trainingen, lezingen, demonstraties en onze deelname aan evenementen. Delta Reddingshonden Groep gaat alleen op inzet (zoeken naar vermiste personen) onder strikte voorwaarden.
 • De Voedselbank Walcheren is geopend, met inachtneming van strakke maatregelen tijdens de uitgifte momenten, zodat het veilig blijft.
  Voorzitter Emmy: “En we hebben het geluk, dat we hulp krijgen van een prachtige groep extra vrijwilligers vanuit de middenstand! Het is echt ontroerend en imponerend.”
 • Bij Zorgstroom wordt hard gewerkt door alle medewerkers. De vrijwilligers mogen nergens fysiek aanwezig zijn. Aan vrijwilligers wordt gevraagd om mee te helpen met verschillende taken, zoals actief bellen met cliënten en kaartjes schrijven.
 • De activiteiten, vakanties en het bezoekwerk van Zonnebloem Middelburg-Veere ligt tot 1 juni stil. De vaste bezoekvrijwilligers proberen telefonisch het contact met hun bezoekgasten te onderhouden.
 • De Digisteunpunten op vrijdag in de wijk Dauwendaele zijn vanwege de Coronamaatregelen tijdelijk gesloten. Uit heel Middelburg zijn vragen, bijvoorbeeld over beeldbellen, welkom per mail (support@digisteun.nl ) en telefoon (0113-745950).
 • De vrijwilligers van Slachtofferhulp Nederland zijn nog actief. Slachtofferhulp Nederland blijft per telefoon (0900-0101) en via de chat (slachtofferhulp.nl) bereikbaar.
 • Het Zeeuws Maritiem MuZEEum is gesloten, waarmee het werk voor hun vrijwilligers stil ligt. Het museum biedt nu virtuele rondleidingen, kijk hier .
 • De maatregelen die mantelzorgorganisatie Manteling treft zijn op een rij gezet, met o.a. informatie over de boodschappenservice. Lees hier meer.
 • Arnemuiden is gestart met “Arnemuiden helpt”. Ze brengen mensen met een vraag om hulp (boodschappen, huiswerkbegeleiding, praatje, etc.) en mensen die willen helpen bij elkaar. Lees hier meer.
 • De actie “Heel Middelburg belt” is van start gegaan. Een persoonlijk telefoongesprek kan in deze periode voor veel mensen heel fijn zijn. Wilt u graag regelmatig gebeld worden? Of kent u iemand die graag gebeld zou willen worden? Lees hier meer.
 • Vrijwilligers bij De Luisterlijn zitten dag en nacht klaar met een luisterend oor, voor een goed gesprek via telefoon, e-mail en chat. Anoniem, vertrouwd en zonder oordeel. Ga naar www.deluisterlijn.nl of bel 0900-0767.
 • Wil je (als vrijwilliger) een beetje fysiek actief blijven? Onze collega’s van de afdeling Buurt(sport)coaches posten nu iedere werkdag iets om mensen in beweging te houden. Lees hier meer.
 • De Vrijwilligersmarkt Middelburg die op zaterdag 9 mei 2020 zou plaatsvinden, is geannuleerd.
 • Het project Aan de Slag ligt op dit moment helaas (bijna) stil. Resto VanHarte, Repair Café Middelburg, Zorgboerderij Pitteperk, Zorgstroom, Speelhof Hoogerzael en Speeltuin Meiveld bieden op dit moment geen vrijwilligersactiviteiten aan voor vrijwilligers van Aan de Slag. Gemeenschapstuin CitySeeds is beperkt nog wel actief.

Bron: Vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig – Welzijn Middelburg

Gerelateerde berichten