12 september 2019, 13:08

Expositie Frank van der Meijden

Artist in Performance

Van 12 oktober t/m 14 december 2019 exposeert Frank van der Meijden in de ZB met ‘La Parata Bizarra’. Hij is de tweede ‘Artist in Performance’ van ZB, als variant op ‘Artist in Residence’.

Inspiratie

Van der Meijden maakt eigentijdse beeldverhalen met voorwerpen die een verleden hebben. De attributen uit zijn objecten komen overal vandaan, vooral van rommelmarkten, tweedehands- en kringloopwinkeltjes: barbies en heiligenbeelden, action men en beeldjes van porselein, kunstbloemen en sieraden. Een (be)vreemde mix van spullen, in een nieuwe context.

Zijn taferelen zijn vaak maatschappijkritisch, over de hebzucht van mensen, politiek, over de dogma’s van kerken, of over het wegkijken bij zinloos geweld. Maar ook over de keerzijde. Over liefde, over vriendschap. De kitschvoorwerpen die Van der Meijden daarvoor gebruikt, maar ook de barbies, beschouwt hij als archetypen van mensen en worden gebruikt als symbolen van onze huidige cultuur. Alles in beeld gebracht met de nodige humor en ironie.

Zijn werk is inmiddels op vele plaatsen te zien geweest: Amsterdam, Zeeland, Limburg, Friesland, maar ook New York, Miami, Tokyo, Parijs, Montreux.

Van der Meijden: “Soms maak ik objecten alleen omdat ik dat leuk vind. Maar vaak wil ik er ook wat mee zeggen: een kritische blik op de samenleving. Veel dingen hebben een betekenis of een dubbele bodem, maar je moet de symbolen zelf zoeken en zelf interpreteren. Daarbij kunnen een beetje humor en zelfspot geen kwaad.”