Expositie ‘Fiere vrouwen’ in de ZB

ZB organiseert de expositie ‘Fiere vrouwen’ in het kader van de Boekenweek die dit jaar ‘Rebellen en Dwarsdenkers’ als thema heeft. De expositie is samengesteld in samenwerking met Jessica Stein (Stichting Zeeuwse Wereldvrouwen), Marianne Gossije (Zeeuws Genootschap) en Debby Esmeé de Vlugt (RIAS). Vanaf maandag 2 maart t/m zaterdag 18 april is deze te zien op het Plein in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. De officiële opening is op 7 maart om 15.50 uur.

Zeeuwse Wereldvrouwen
HERSTORY (1990-2020); 30 jaar feministische ontwikkelingen op Schouwen-Duiveland en wereldwijd. Met 15 banners, een wandkleed en de film ‘Ahoy! Unsurpassed women of the world’ (10 min.) brengt de Stichting Zeeuwse Wereldvrouwen deze 30 jaren in beeld.

Zeeuws Dozijn
Het Zeeuws Dozijn bestaat uit 12 portretten van belangrijke vrouwen uit de Zeeuwse geschiedenis. De getoonde vrouwen zijn belangrijk voor Zeeland omdat zij door hun gedrevenheid en doorzettingsvermogen een uitgesproken persoonlijkheid hadden en veelal voorbeelden waren voor anderen. Er is ook een boekje uitgebracht met gelijknamige titel in de PPF-reeks van ZB.

Zeeuwse strijdsters
De tentoonstelling Zeeuwse Strijdsters is samengesteld door Debby Esmeé de Vlugt en werd vorig jaar tijdens Internationale Vrouwendag vertoond ter viering van honderd jaar vrouwenkiesrecht. Debby is PhD-studente in Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden en Roosevelt Institute voor Amerikaanse studies (RIAS) in Middelburg.
De vrouwen in deze tentoonstelling hebben een belangrijke plaats in de geschiedenis van Zeeland als sociale hervormers, kritische denkers en radicale rolmodellen. Niet alleen hebben zij zich ingezet voor de plaatselijke politiek, maar in vele gevallen waren zij ook landelijk, Europees en zelfs wereldwijd betrokken bij de ontwikkeling van vrouwen- en kinderrechten, seksuele vrijheid en vluchtelingenwerk.

Vrouwelijke leden van het Zeeuws Genootschap
Vrouwen hebben altijd een actieve bijdrage geleverd aan het Zeeuws Genootschap, maar pas sinds 1888 mochten zij hiervan lid worden. Marianne Gossije heeft zeven van hen geportretteerd. Zij waren allen actief en/of werkzaam op verschillende vlakken.

Congres
‘Kracht in Crisis’, is de titel van het congres dat op 7 maart wordt gehouden van 13.00-17.00 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg in het kader van de viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Meer info en opgeven kan via: https://www.facebook.com/events/2601872993434122/

Film
Dinsdagavond 24 maart van 19.30 tot 21.15 uur is de film ‘Suffragette’ te zien in het Auditorium in de ZB. Toegang gratis, wel vooraf aanmelden via secretariaat@dezb.nl. De film vertelt het waargebeurde verhaal over de suffragettebeweging in 1912 in Groot-Brittannië, hun strijd voor vrouwenrechten en vooral voor het vrouwenkiesrecht. Inleiding van Debby Esmée de Vlugt.