18 november 2019, 22:49

Europese week in Middelburg

Deze week vindt de Europese week plaats in Middelburg. Dinsdagmiddag bezoekt een delegatie van de Europese Commissie het Europaplein en het filmfestival. De afgelopen 12 jaar zijn er in de gemeente Middelburg zo’n 25 projecten gerealiseerd met behulp van Europese subsidies. Middelburg staat in de top 3 van Nederlandse overheden die met succes Europese subsidies aanvragen. De komende weken vormen de Markt en het gebied voor de Kloveniersdoelen een Europaplein. Hier staan panelen met informatie over de lopende projecten die mede met Europese subsidies worden gerealiseerd. Om extra aandacht te vragen voor Europa, vindt in de Cinema Middelburg een Europese filmweek plaats van 19 tot en met 22 november.

Tijdens dit Europese filmfestival vertoont de cinema meerdere keren een programma met korte films en eenmalig de Europese roadmovie ‘Take me Somewhere Nice’. Daarnaast is er een workshop Van Script tot Screen. Alle activiteiten staan in het teken van de EU en film en zijn gratis toegankelijk. Het programma wordt gratis aangeboden aan het publiek door de Europese Unie. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat worden er films vertoond rond Europese thema’s. Alle filmvoorstellingen zijn inmiddels uitverkocht.

De gemeente Middelburg is actief betrokken bij de Europese Unie. Zo is de gemeente bestuurlijk en ambtelijk betrokken bij een groot aantal onderwerpen die in het Europees parlement en de Europese Commissie aan de orde komen. Ook is Middelburg actief in de samenwerking met andere Europese gemeenten. Zo lopen er op dit moment 15 projecten in de gemeente die samen met andere Europese steden worden uitgevoerd binnen een Europees programma zoals duurzaamheid, energietransitie en klimaatverandering. De gemeente krijgt voor de uitvoering van deze projecten ook financiële ondersteuning vanuit De Europese Commissie.

Op het Europaplein worden lopende projecten van de gemeente Middelburg maar ook enkele projecten van de Provincie Zeeland in de schijnwerpers gezet. Volgend jaar in april vindt opnieuw een Europese week in Middelburg plaats waarbij de gemeente Middelburg en de Provincie Zeeland het gesprek met de Europese Commissie en de Europarlementariërs aan zal gaan rond het onderwerp voedselproductie en voedselveiligheid in Europa en het onderwerp grens ontkennende arbeidsmarkt in Europa. Deze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door Europe Direct en de Europese Commissie.

Voor meer informatie over de filmweek: euandme.cinemamiddelburg.nl