De Hoogstapelaar winnaar Zeeuwse Boekenprijs 2019

In de ZB is zaterdagavond 9 november tijdens een feestelijk programma de Zeeuwse Boekenprijs 2019 uitgereikt door juryvoorzitter Han Polman. De winnaar is Wessel te Gussinklo met de roman De Hoogstapelaar (Uitgeverij Koppernik). De auteur ontving een bedrag van 1000 euro en een kunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar Tonnie Dieleman.

Andere genomineerden voor de ZBP 2019 waren Het best verkochte boek ooit van Sanne Blauw, Cultuur wordt Kultuur van Lo van Driel, Jagersmaan van Jan Vantoortelboom en Het ontbreken hoor je niet van Chawwa Wijnberg.

Naast de Zeeuwse Boekenprijs werden door de jury twee Accolades uitgereikt. Dit zijn extra waarderingen voor deelnemende boeken. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.

Beste Wetenschappelijke Uitgave: Van wijs en waan, 250 jaar verzamelen van Katie Heyning en Veronica Frenks
Meest originele uitgave: Het boek van het leven. Over bolle buiken, bonenbaby’s en kraamfeesten van Floortje Zwigtman en Sassafras de Bruin.

Behalve de ZBP 2019 en de Accolades werd er nog een prijs uitgereikt:
De Prijs van de Zeeuwse Boekhandels, een oeuvreprijs voor een Zeeuwse auteur. Winnaar is Jan Vantoortelboom.

De jury van 2019 bestond uit: Han Polman, Commissaris van de Koning en voorzitter; Anya Marinissen, vakreferent Nederlandse taal- en letterkunde ZB en secretaris, Perry Moree, directeur ZB, Arie Leen Kroon, hoofdredacteur PZC, Yvon Né, auteur en beeldend kunstenaar en Margot Schotel, redacteur en documentairemaker Omroep Zeeland.