UTRECHT - Workshops Jeugdfonds Cultuur en Sport op een Johan Cruyff Court, Normadreef COPYRIGHT KOEN SUYK

Cultuur@Cruyffcourts van start in Middelburg

CULTUUR@CRUYFFCOURTS VAN START IN MIDDELBURG EN VLISSINGEN
Kinderen maken kennis met cultuur in de wijk

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Johan Cruyff Foundation bundelen met het projectCultuur@CruyffCourts de krachten om kinderen en jongeren uit armere wijken toegang te geven tot sport en cultuur dichtbij huis: op Cruyff Courts. Kinderen krijgen naast het al bestaande sportaanbod nu ook de mogelijkheid kennis te maken met culturele activiteiten zoals rappen, dj-en, djembé spelen.

In 2019 gaat Cultuur@CruyffCourts op 14 verschillende Cruyff Courts door het hele land van start. In 2020 komen daar nog eens 14 Cruyff Courts bij. Op de Cruyff Courts vinden 8 weken lang allerlei verschillende culturele activiteiten plaats waar kinderen en jongeren aan mee kunnen doen. Zo maken ruim 1.120 kinderen kennis met sport en cultuur in hun eigen buurt. Cultuur@CruyffCourts wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

De feestelijke aftrap van Cultuur@CruyffCourts Middelburg en Vlissingen vindt plaats 16 juli op het Cruyff Court in Middelburg in het bijzijn van wethouder Chris Dekker, rappers MC Donson en Qube en zaalvoetbal international Said Bouzambou.

Cultuur@CruyffCourts
Cruyff Courts zijn veilige ontmoetingsplekken in vaak armere wijken waar kinderen en jongeren kunnen sporten. Cultuur wordt door veel ouders, kinderen en jongeren ervaren als abstract en ver van hun bed. Door op de Cruyff Courts te laten zien dat ook rappen en dj-en cultuur zijn, wordt het culturele aanbod concreet en bereikbaar. Tevens wordt de drempel naar structurele deelname verlaagd doordat de culturele lessen worden gegeven door cultuuraanbieders en buurtsportcoaches uit de wijk. Is er thuis geen geld om op les te gaan? Dan betaalt het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Kick- off  Programma

De feestelijke aftrap wordt gegeven door wethouder Chris Dekker, rappers MC Donson en Qube en zaalvoetbalinternational Said Bouzambou en vindt plaats op 16 juli van 10.00 tot 15.00 uur op het Cruyff Court in Middelburg.

Daarnaast zijn er allerlei workshops voor kinderen en jongeren. Van 11.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 14.00 uur kunnen kinderen en jongeren deelnemen aan verschillende workshops: Djembé door Rondomtrom, rap door MC Donson en Qube, Bling Bling Buffet door Bianca Runge, Streetvoetbal door Said Bouzambou en Graffiti door Types & Tones.

Na de kick-off worden er in augustus, september en oktober culturele activiteiten op de Cruyff Courts in Middelburg en Vlissingen georganiseerd.

Cultuur @ Cruyff Courts: Middelburg

Data: 14, 21, 28 augustus en 4 september
Workshops: Graffiti door Types & Tones, DJ door DJ Vindictiv en Djembé door Rondomtrom
Tijden: 15:00 en 16:00

Cultuur @ Curyff Courts: Vlissingen
Data: 11, 18, 25 september en 2 oktober

Workshops: Prank Video door Urban Umbrella, Rap door MC Donson, Beat the Bucket door DJ Vindictiv en Street Voetbal door zaalvoetbal international Said Bouzambou.

Tijden: 15:00 en 16:00

Over het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zeeland
In Nederland groeien 378.000 kinderen op in armoede. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, tóch lid kunnen worden van een sportclub of aan dans, muziek of iets anders creatiefs kunnen doen. Voor die kinderen betaalt het fonds de contributie of het lesgeld en eventueel de benodigde attributen. Sport en cultuur helpen een kind zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Dat is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin en uiteindelijk de samenleving.

Over de Johan Cruyff Foundation
De Johan Cruyff Foundation steunt en ontwikkelt sportactiviteiten voor kinderen, overal ter wereld. Met sportprojecten voor kinderen met een beperking, de Cruyff Courts en Schoolplein14 krijgen deze kinderen letterlijk de ruimte. Ruimte waar zij zich kunnen ontwikkelen, ruimte om vrienden te maken én ruimte waar zij hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren.

Partners C@CC
Cultuur@CruyffCourts wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij en het Fonds voor Cultuurparticipatie. De VriendenLoterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn. Zo steunt zij maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven en geeft zij bekendheid aan hun werk. Het Fonds voor Cultuurparticipatie geeft mensen de mogelijkheid om zichzelf te laten zien en horen. Door zelf cultuur te maken, geven mensen bovendien vorm en betekenis aan een veranderende omgeving. Met hulp van het LKCA wordt de duurzame en structurele doorstroom naar reguliere lessen gemonitord. We werken nauw samen met landelijke partners die het lokale aanbod kunnen verzorgen waarbij onder andere Iktoon bijdraagt aan de publiciteit.