24 augustus 2019, 09:34

Column: Aschwin van den Abeele

Aschwin van den Abeele is 47 jaar en met zijn gezin woonachtig in Middelburg. Sinds 3 jaar is hij directeur van Welzijn Middelburg en Poppodium De Spot. Daarnaast is hij actief als schrijver en als (vrijwillig) bestuurder bij verschillende maatschappelijke organisaties in Zeeland.  En op heel Walcheren kun je hem regelmatig hardlopend of op de wielrenfiets tegenkomen!


 

Ten eerste…

Als Middelburgers hebben jij en ik er baat bij dat je je omgeving kent. Het is fijn om te weten waar bijvoorbeeld de winkels en de belangrijkste voorzieningen zich bevinden. Stel je voor dat je hier iedere dag weer opnieuw naar op zoek moest…

Het is ook prettig als je je directe omgeving kent: de straten rondom je huis, je buren. Het maakt dat je je thuisvoelt in Middelburg.

Maar los van deze zaken waar we dagelijks mee te maken hebben, gebeurt er nog zo ontzettend veel meer in onze gemeente. Op buurt- of wijkniveau, stadsbreed of doorheen de hele gemeente Middelburg. Maar hoe houd je dat allemaal in beeld? Hoe verkrijg je hiervan een overzicht?

En ten tweede…

Naast bovenstaande vragen is het vaak ook erg lastig om een goed zicht te krijgen op alle maatschappelijke, welzijnsbevorderende en zorggerelateerde voorzieningen. Er zijn ook zo veel verschillende stichtingen en organisaties die hier een bijdrage aan leveren. Soms gerund door professionals, soms ook door vrijwilligers of een combinatie van beiden.

Daarbij komt ook nog eens dat je soms vaak op zoek gaat naar bijvoorbeeld een zorgvoorziening als je die op dat moment ook nodig hebt. Maar waar vind je wat je nodig hebt?

Daarom…

Deze kwesties lagen ten grondslag aan de bouw van een (in eerste instantie) digitaal platform waar alle Middelburgers terecht kunnen voor het vinden van bovenstaande informatie.

Zo vind je op Middelburgers.nl al het laatste maatschappelijke nieuws uit de wijken en dorpen van onze gemeente. In één oogopslag krijg je een overzicht van alle activiteiten en evenementen die nu en de komende periode georganiseerd worden.

Tevens kun je in de actuele sociale kaart alle voorzieningen en ondersteuningsdiensten vinden. Je kunt simpel zoeken op organisatienaam, maar ook op thema; en dat is wel zo handig als je in eerste instantie niet weet waar te zoeken!

En dan zijn er nog allerlei extraatjes te vinden op dit platform. Met ‘Middelburgertjes’ kunnen hulpbieders bijvoorbeeld gekoppeld worden aan hulpvragers (en omgekeerd). En met de ‘Sociale Handafdruk’ kun je zien op welke wijze een organisatie positief bijdraagt aan de Middelburgse samenleving.

Dit mooie platform is nog in ontwikkeling en groeit met de dag. Met name op social media komen er dagelijks vele volgers bij. En juist dát is de bedoeling. Want het is niet voor niets een platform: een plaats waar men elkaar (digitaal) treft en elkaar voorziet van informatie en/of ondersteuning.

Middelburgers.nl is daarmee van en voor iedereen. Net zoals heel Middelburg van ons allen is! Doe je ook mee?