Belevenistafel biedt uitkomst voor Onvergetelijk Zeeuws Museum op locatie

Voor mensen in zorginstellingen is het vaak niet mogelijk om met hun naasten een bezoek te brengen aan het Zeeuws Museum. Zeker in de huidige periode zijn alternatieven welkom.

Het Zeeuws Museum maakt sinds 21 september, Wereld Alzheimer Dag, deel uit van de belevenistafel met het programma Onvergetelijk Zeeuws Museum. Op 800 locaties in Nederland en België zijn deze tafels aanwezig.

Zorgcentrum Dagelijks Leven Toorenhuis in Middelburg heeft als eerste gebruik gemaakt van de belevenistafel in het teken van Onvergetelijk Zeeuws Museum.
Afgelopen week werd de tafel door de bewoners feestelijk in gebruik genomen. Het was een geslaagde bijeenkomst. De bewoners zijn blij verrast met het Onvergetelijk Zeeuws Museum aanbod. Door met een vinger op een afbeelding te drukken stappen ze in de wereld van het Zeeuws erfgoed.

De bewoners van zorginstellingen zitten met elkaar of met hun naasten rond de digitale tafel en bekijken uitgebreid afbeeldingen van tien Zeeuwse topstukken uit de collectie van het Zeeuws Museum. Het zijn veelal schilderijen en objecten met taferelen uit het dagelijks leven. Streekdrachten, families, het boerenleven in en rond het huis, strand en zee zijn onderwerpen die aan bod komen. Door ondersteunende vragen te stellen en beeld- en geluidsfragmenten te tonen, komen verhalen en herinneringen bij de deelnemers naar boven en ontstaan onverwachte gesprekken.

Een van de bewoners, mevrouw Versluijs, reageerde blij: “Ik heb het gevoel dat ik vandaag in het museum ben geweest, maar we waren toch thuis. Dit is erg leuk om samen te doen!“
Locatiemanager Cordina Brouwers zei na afloop: “Dit voelt voor ons als een cadeau! We doen er alles aan om het de bewoners naar de zin te maken. De bewoners stappen hierdoor in een andere wereld. Je bent er even helemaal uit!”

“Door dit aanbod ontspannen mensen en voelen zich goed. Ze kunnen meer over vroeger vertellen dan over het nu. Doordat ze hierover vertellen voelen ze zich zeker en minder kwetsbaar. Dat werkt door bij zorgmomenten en andere activiteiten gedurende de dag.” De reactie van activiteitenbegeleider Miranda van den Bosse: “Het is een leuke toevoeging op de belevenistafel, we nemen de bewoners mee on tour in Zeeland …Wat een geweldig initiatief!”

Onvergetelijk Zeeuws Museum belevenistafel is zowel geschikt voor mensen met dementie als mensen met lichamelijke klachten. Het wordt niet alleen ingezet in verpleeghuizen en verzorgingshuizen maar ook in dagbestedingen.

De Onvergetelijk Zeeuws Museumtafel is een project van STUDIO i -platform voor inclusieve cultuur (een initiatief van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum Eindhoven) in samenwerking met Onwijs. Deze tafel is mede tot stand gekomen met steun van de Vrienden van het Zeeuws Museum.

Gerelateerde partners