Gwendolyn Pieters Fotografie

Alternatieve 4 mei Herdenking Middelburgse scouting groepen

Bericht van de Middelburgse scouting groepen:

Alternatief voor lokale herdenking 4 mei

De normale dodenherdenking dit jaar gaat ivm de corona maatregelen niet door. Normaal gesproken hebben wij als scouting een mooie bijdrage bij deze bijzondere herdenking. Om toch betrokken te zijn op deze dag, willen we graag iets doen!

Binnen het landelijke scouting team “Vrijheid in Herdenken”, zijn ze bezig geweest om een alternatieve bijdrage van scouting te bedenken voor de lokale dodenherdenking. Dit zijn de #herdenkingssteentjes geworden.

#Herdenkingssteentjes
Binnen het landelijke scouting team “Vrijheid in Herdenken”, zijn ze bezig geweest om een alternatieve bijdrage van scouting te bedenken voor de lokale dodenherdenking. Dit zijn de #herdenkingssteentjes geworden.
Deze #herdenkingssteentjes komen van een Joodse traditie om steentjes achter te laten bij graven. Met dit eeuwenoude gebaar eren ze hun doden en houden ze de herinnering aan hun dierbaren levend. Ze laten een teken achter dat laat zien dat ze op bezoek zijn geweest.

Dit jaar is in het kader de viering van 75 jaar vrijheid in dorpen en steden door heel Nederland het kunstwerk Levenslicht van Daan Roosegaarde gerealiseerd. Dit kunstwerk bestaat uit 104.000 aangelichte stenen, verwijzend naar het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

Het idee is om zoveel mogelijk steentjes te beschilderen (rood, wit en blauw) en indien gewenst een naam of boodschap erop te zetten. Door dit met veel leden te doen en door mensen in de buurt er bij te betrekken wordt het een verbindende actie en maken wij samen deze herdenking bijzonder. We zullen dan deze steentjes op 4 mei op een centrale plaats in een figuur neerleggen. We hebben toestemming gevraagd voor de Abdij, maar dit is op dit moment nog niet goedgekeurd. Anders bedenken we hiervoor een andere mooie (centrale) plaats. Het figuur zal in het thema “Vrijheid” zijn (dit kan bijvoorbeeld de Nederlandse vlag zijn of de vrijheidsfakkel).

De leden van de diverse scoutinggroepen gaan hun wijken en buurten oproepen om de stenen te beschilderen. Deze kunnen dan op diverse plaatsen in de buurt afgegeven worden in dozen op centrale plekken.