Dieuwertje Blok te gast bij ZB

Op donderdag 4 november om 15.45 uur is Dieuwertje Blok te gast bij de ZB en spreekt daar het Vrijheidcollege voor kinderen uit. Dieuwertje is al decennia een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland. Van Sinterklaasjournaal tot De Wereld Draait Door. Zij deelt in dit kindercollege haar persoonlijke visie op vrijheid aan de hand van haar eigen levensverhaal. Dit Vrijheidscollege markeert de start van het driedaags festival ‘Na de Strijd [1]’, geinitieerd door stichting De Valreep. Gedeputeerde Anita Pijpelink opent het festival voorafgaand aan het Vrijheidcollege. Entree is gratis, tickets bestellen kan via de website dezb.nl [2]. Kinderen kunnen samen met bijvoorbeeld (groot)ouders of verzorgers deelnemen aan het Vrijheidsheidscollege. Dit vergemakkelijkt een eventueel vervolggesprek over de oorlog en de bevrijding.

 

Het thema vrijheid loopt als een rode draad door het leven van Dieuwertje Blok. Haar moeder was Joods ‘Mijn moeder was 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest’, aldus Diewertje.

 

Dit Vrijheidscollege maakt deel uit van Four Freedoms Door Het Jaar Heen en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland.