Het Plein: de nieuwe ontmoetingsplek in de ZB voor alle Zeeuwen

Op 20 mei 2022 om 12.00 uur verricht Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg, de openingshandeling voor het nieuwe Plein in de ZB aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg. Een nieuwe ruimte op de begane grond voor ontmoeting en debat, waar je kennis kunt delen en inspiratie kunt opdoen. Van 13.30 tot 16.00 uur en op zaterdag 21 mei van 11.00 tot 15.00 uur is er een openingsprogramma voor iedereen.

 

Openingsprogramma

Na de officiële openingshandeling bieden we een gevarieerd programma voor jong en oud. Zo lezen we voor bij De Boekfiets, wordt er geknutseld en kunnen kinderen deelnemen aan de speurtocht ‘Biebvlieg’.

Conservator Marinus Bierens toont oud bezit waar een bijzonder verhaal achter zit. Nieuwe leden van de bieb krijgen een rondleiding waarbij ook de kluis bezocht kan worden. Daarnaast informeren medewerkers de bezoekers uiteraard graag over het complete aanbod van de ZB. Op zaterdag 21 mei vindt hetzelfde programma plaats vanaf 11.00 uur. Op vrijdagmiddag 20 mei treden o.a. op: singer-songwriter Kate Lois (Kunstbende deelnemer) en sneldichter Raymond van de Ven.

 

Derde plek (Third Place)

Het Plein is een zogenaamde derde plek, naast je huis (de eerste plek) en je werk of school (de tweede plek). Het idee hierachter is dat het een openbare plaats is die vertrouwd en dichtbij is. Hier kun je alleen naartoe of juist om anderen te ontmoeten en het gesprek aan te gaan. De invulling van onze programmering zal ook steeds meer gezamenlijk vormgegeven worden. Zo nodigen we inwoners en partners van de ZB uit om actief deel te nemen aan de programmering. Denk aan Meet Ups, voorleesactiviteiten, communities, Taalcafés, creatieve workshops, huiskamerconcerten en meer.

 

Includi by Aat Vos

Architect Aat Vos heeft het ontwerp voor het Plein gemaakt. Hij is bekend om zijn innovatieve ruimtelijke concepten waarbij Bibliotheken ingericht worden als warme publieke ruimten waar mensen zich welkom, gezien, gehoord en thuis voelen. Het Plein is door zijn vorm en indeling toegankelijk en informeel.

Aat Vos is creative director van includi. Dit bureau is gespecialiseerd in de ontwikkeling van derde plekken en werkt voor zowel Nederlandse opdrachtgevers als op internationaal niveau. Hij schreef het boek 3RD4ALL – ‘How to create a relevant public space’ (2017).