100 Vrijwilligers gezocht voor Walcherse ontmoetingsdagen

Op 30 augustus en 27 september organiseert Stichting Hart voor de Zorg samen met vele samenwerkingspartners de Walcherse ontmoetingsdagen voor 55 plussers. Ontmoeten, natuur en bewegen staan hierbij centraal. Om de gasten (55 plussers die thuis wonen en gebruik maken van zorg en ondersteuning) een bijzondere dag te laten ervaren, worden er per ontmoetingsdag 50 vrijwilligers gezocht. Per ontmoetingsdag is er ook plaats voor 50 deelnemers. De dagen vinden plaats in en rond museum Terra Maris in Oostkapelle.

Anita Aerts, initiatiefnemer, vertelt over de aanleiding voor de Walcherse ontmoetingsdagen:

“Regelmatig ga ik naar het bos bij de Manteling in Domburg, gewoon om weer op te laden en energie op te doen. Je ziet er de varens zich uitrollen, onder de bomen op zoek naar het licht, de herten grazen in het gras of knabbelen aan de bomen, je hoort er ik weet niet hoeveel vogels en op de achtergrond het ruisen van de zee. Een mooiere plek kan je jezelf bijna niet wensen. Omdat ik inmiddels al heel wat jaren werk in de zorg vroeg ik mijzelf af “hoe is dat dan wanneer je ouder wordt en je een rolstoel of rollator nodig hebt of moeilijk ter been bent?” Je bent dan afhankelijk van anderen om hier te mogen zijn. Weten de ouderen waar ik bij kom nog wel hoe het voelt om dit te mogen ervaren? Juist deze mensen zou ik zo graag dezelfde ervaring en daarmee levensenergie willen geven met de hoop dat ze daarna deze stap zelf weer zullen nemen met een maatje.”

Het doel van de ontmoetingsdagen is om 55 plussers die thuis wonen en gebruik maken van zorg en ondersteuning, de gelegenheid te bieden om samen met anderen te genieten en te bewegen (naar ieders mogelijkheid) in de natuur. De ontmoeting en het verbinden met anderen staat centraal. De ontmoetingsdag is een startpunt, waarbij de 55 plussers de mogelijkheden aangereikt krijgen om vervolgens vaker naar buiten te gaan en te bewegen in de natuur.

Deelnemers krijgen tijdens de ontmoetingsdag een divers activiteitenprogramma aangeboden. Het varieert van een rondleiding door natuurgebied de Manteling tot schilderen en boetseren in de tuin. Van een lezing over vogels tot handmassages en nog veel meer.

Iedere deelnemer wordt (indien gewenst) gekoppeld aan een vrijwilliger. De vrijwilliger begeleidt de desbetreffende deelnemer de hele dag. Samen bezoeken ze de activiteiten. Mensen met ervaring in het ondersteunen van mensen die gebruik maken van rolstoelen en rollators (of die bereid zijn hier een korte workshop over te volgen) worden van harte uitgenodigd zich aan te melden. Voorafgaand aan de ontmoetingsdag(en) worden de vrijwilligers goed geïnformeerd middels een rondleiding door Terra Maris en een korte informatiebijeenkomst.

Wat uniek is aan de ontmoetingsdagen is dat de gasten kunnen zien en ervaren dat het voor iedereen, ongeacht leeftijd of eventuele hulpvraag, heerlijk is om elkaar te ontmoeten, te bewegen en dat alles in een wonderschone omgeving in de natuur.

Wil je hieraan bijdragen? Dan zien we je aanmelding heel graag uiterlijk 12 juli 2019 tegemoet via Janneke of Rianne van vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig (Welzijn Middelburg): vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl of 0118-727029. Vermeld s.v.p. of je op 30 augustus of 27 september wil meehelpen, of op beide data.

De Walcherse ontmoetingsdagen worden mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren en samenwerkingspartners. De aanmelding van deelnemers gebeurt via zorgmedewerkers. Voor vragen hierover kan men contact opnemen met Anita Aerts (Stichting Hart voor de Zorg): aaerts@zorgstroom.nl of 06-11925619.